Handlarna förväntar sig minskad försäljning

Handlarnas framtidstro fortsatte att minska under juli månad. Framförallt är det förväntningarna på den framtida lönsamheten som sjunker. Indexet för Framtidsindikatorn landar nu på 96,4, vilket är en minskning med 4,0 procentenheter jämfört med föregående månad. Även förväntningarna för den egna butiken sjönk något.

Tron på antalet anställda och försäljning inom handeln minskade även den under juli månad. Från föregående år visar Framtidsindikatorn en minskning i storleksordningen 4 procentenheter angående lönsamheten.

– Förväntningarna på detaljhandeln i stort har fortsatt att falla även under juli månad. Indikatorn fortsätter att närma sig det senaste årets uppmätta lägstanivåer både för den egna butiken, liksom för detaljhandeln i stort, säger Mats Hedenström, Näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Sommarförsäljningen viktig för handeln

I juli månads Handelsbarometer fick handlarna även svara på hur de upplever sommarförsäljningen i jämförelse med övriga kalenderåret. Det visade sig att 45 procent upplever att de säljer lite mer eller mycket mer under sommaren.

– Trots låga lönsamhetsförväntningar ser dock många butiker positivt på sommarens betydelse för handeln. 45 procent upplever att de säljer mer under sommarmånaderna jämfört med övriga året. En ökad försäljningsvolym är en förutsättning för handelns fortsatta utveckling när förväntningarna på lönsamheten minskar, säger Mats Hedenström.


För intervju eller eventuella frågor:

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2017.07.17 Senast uppdaterad: 2017.07.17 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2017-08-02 22:03
02 aug 2017 kl 22:03

Vanligtvis innebär juli försäljningsmässigt en liten nedgång för vår modebutik. Juli 2017 har emellertid varit en mycket märklig månad. Vi har presterat de två sämsta dagskassorna sedan 2002, varav en lördag på 0 (noll!) kr (vilket lyckligtvis aldrig tidigare hänt) men slutade som den bästa juli någonsin, med synnerligen god marginal. Marknaden för damkonfektion blir tveklöst allt knepigare att analysera och konsumenternas preferenser förefaller växla snabbare än vad Googles listor över populära sökord uppdateras... iallafall, nästan. ;)