Mode skor

Coronakrisen slår fortsatt hårt mot modehandeln

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 19,3 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 30,1 procent under månaden.

 Butiker och e-handel

Juni 2020 Ackumulerat 2020

Kläder

- 19,3 % - 17,7 %

Skor

- 30,1 % - 34,3 %

Kommentarer från Svensk Handel

 – Stora delar av modehandeln befinner sig fortfarande mitt i coronakrisen. Även om kunderna sakta börjar komma tillbaka till butikerna är försäljningstappen fortsatt omfattande. I juni tappade klädhandeln nästan 20 procent och skohandeln hela 30 procent. Situationen är mycket allvarlig, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

 – Det är fjärde månaden i rad som vi tvingas bevittna dramatiska minustal för modehandeln och många företag kämpar för sin överlevnad. Utöver att det är en tuff situation för företagen är det också ett hot mot många stadskärnor. Landets kläd- och skobutiker är viktiga för att skapa levande och attraktiva platser, säger Mats Hedenström.

 – I ett läge där modehandeln behöver politikens stöd för att ta sig igenom en exceptionell kris gör regeringen precis tvärtom när de väljer att gå vidare med en straffskatt på kläder och skor. Det är tondövt och riskerar att bli nådastöten som tvingar modebutiker att stänga igen, säger Mats Hedenström.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2020.07.14 Senast uppdaterad: 2020.07.14 Kategorier: Rapporter, Svensk Handel Stil

Skriv en kommentar