Tiotusentals arbetstillfällen på spel i kläd- och skohandeln

Stilindex från Svensk Handel visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 13,0 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 19,5 procent under månaden.

Butiker och e-handel Oktober 2020 Ackumulerat 2020
Kläder -13,0 % -16,7 %
Skor -19,5% -29,5 %

Kommentar från Svensk Handel

– För åttonde månaden i rad tvingas kläd- och skohandeln bevittna tvåsiffriga försäljningstapp. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt ohållbar och krisen är närmast total, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

– Till detta kommer de restriktioner med avrådan om besök i butiker och köpcentrum som nu omfattar 80 procent av den svenska befolkningen, vilket inte fångas upp av denna undersökning. Vi har anledning att befara en än större nedgång för branschen framöver, säger Mats Hedenström.

– Vi måste alla ta ansvar för att stoppa smittspridningen. Samtidigt måste staten ta ansvar för de ekonomiska konsekvenserna när en bransch mer eller mindre beläggs med näringsförbud. De aviserade stödåtgärderna är i allt väsentligt bra men det räcker inte för att stoppa den ekonomiska katastrof som hotar en redan utsatt bransch.

Det är tusentals företag och tiotusentals arbetstillfällen som står på spel

– Det är tusentals företag och tiotusentals arbetstillfällen som står på spel. Sko- och klädhandeln utgör ovärderliga inslag i de svenska stadskärnorna och vi är mycket oroade över vart detta slutar om inte kraftfulla åtgärder vidtas, säger Mats Hedenström.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2020.11.11 Senast uppdaterad: 2020.11.11 Kategorier: Rapporter, Svensk Handel Stil

Skriv en kommentar