Vind i seglen för modehandeln – stark återhämtning i juni

Svensk Handels Stilindex för juni månad visar att kläd-och skohandeln fortsätter att återhämta sig efter den stora nedgången under pandemin.

Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel ökade med 19,4 procent i juni jämfört med samma månad föregående år. Även skoförsäljningen visar positiva siffror, med en ökning på 26,4 procent. Jämfört med 2019 backar dock kläd- och skohandeln med 3,5 respektive 21,1 procent.

Butiker och e-handel Juni 2021-2020 Juni 2021 - 2019 Ackumulerat 2021
Kläder

19,4 %

- 3,5 % 5,2 %
Skor 26,4 % - 21,1 % 3,5 %

Kommentarer från Svensk Handel

- Äntligen börjar optimismen återvända till sko- och klädhandeln. Efter över ett år av drastiskt fallande försäljning ser vi nu en återhämtning på bred front, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

- Det är alltjämt en bra bit kvar innan modehandeln kommer tillbaka till ett läge likt före pandemin, men utvecklingstendenserna är tydliga. De lättade restriktionerna och en framgångsrik vaccinering av befolkningen har starkt bidragit till återhämtningen. Sol och sommar har säkert också fått kunderna på gott humör och bidragit till att många nu passat på att förnya garderoben.

- Sommarmånaderna är särskilt betydelsefulla för många av våra medlemmar, inte minst i de delar av landet där turismen är särskilt tongivande. Det är glädjande att svenskarna väljer att resa runt och semestra i alla delar av landet. Det är dock oroväckande att vi får ännu en sommar utan den, inte minst för storstäderna, viktiga utländska turismen. Vi måste åter öppna upp mellan våra länder och där är naturligtvis gränsen mot Norge extra viktig för oss.

- Det är av stor betydelse att samhället fortsätter att öppna upp, att kvarvarande restriktioner avvecklas och att vi efter sommarsemestern återgår till arbetet även rent fysiskt. Vi behöver få tillbaka människorna till stadskärnorna igen, avslutar Mats Hedenström.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2021.07.13 Senast uppdaterad: 2021.07.13 Kategorier: Rapporter, Svensk Handel Stil

Skriv en kommentar