Sedlar och mynt

Utöver de uppenbara säkerhetsproblemen med kontanter: rån, inbrott och stölder, förekommer även försök att handla med sedlar som är falska, trasiga, brända eller påverkade av sedel­skyddsfärg. 

Det är viktigt att personalen är uppmärksam på detta och nekar ogiltiga sedlar direkt vid köpet, när väl butiken tagit emot sedlarna är det oftast för sent att göra något.

Förfalskade sedlar

Förfalskade svenska sedlar är ganska ovanligt och de försök som förekommer är oftast amatörmässigt utförda. Sedlar utskrivna med en bläckstråleskrivare på vanligt papper bör vara lätta att detektera, men vi slarvar ofta med kontrollerna. Ett enkelt men effektivt hjälpmedel är en UV-lampa vid varje kassa. Lampan fyller flera funktioner. På äkta sedlar finns olika texter eller mönster i fluorescerande färg både på fram- och baksidan. Dessutom finns det fibrer på sedeln som endast syns vid UV-belysning. En äkta sedel har dessutom en papperskvalitet som absorberar UV-ljus, medan pappret i en falsk sedel vanligvis lyser vitt under lampan. Den största vinsten med en UV-lampa är kanske ändå att personalen tittar på varje sedel för sig och då snabbt upptäcker en förfalskad eller infärgad sedel.

Färgade sedlar

Vid rån mot värdetransporter och uttagsautomater ska majoriteten av sedlarna förstöras av sedelskyddsfärg. Förstörda blir sedlarna dock bara om de inte går att använda efteråt, det vill säga att bland annat handeln vägrar att ta emot dem. Sedlar som är helt indränkta av färg brukar inte vara något problem, det är sedlar som bara har kanterna infärgade som innebär en utmaning för butiken.

Sedelskyddsfärg kan ha olika nyanser, röd, grön, svart med flera, som dessutom kan blekas i försöken att tvätta av färgen från sedlarna. Personalen ska vara uppmärksamma på färgskiftningar längs kanterna på sedeln, klippta eller brända kanter, eller onormalt slitage på sedeln som vittnar om hårdhänt tvättning för att få bort färgen. Exempelvis foliebandet bukar bli förstört vid rejäla tvättförsök.

På riksbank.se kan ni ladda ner affischer över infärgade sedlar, som kan sättas upp i kassarum, lunchrum med mera. Om personalen har sett infärgade sedlar är det lättare att detektera dem i arbetet senare.

Tänk på att

  • Kriminella kan även utnyttja vår frivilliga ångerrätt. Handla dyra kapitalvaror med gamla 1000-lappar och återlämna veckan därpå. En lösning kan vara att begränsa beloppet vid kontantåterköp, till exempel max 3000 kronor. Se till att detta framgår i reglerna för öppet köp i butiken.
  • Penningtvättsregler gäller även handeln. Vid köp över 5 000 euro ska kunden identifieras och transaktionen rapporteras.
Kategori: Säkerhet