Förebyggande tips mot identitets- och bolagskapningar

Bedrägerier och bolagskapningar är ett växande problem. Men det finns bra tips därute på hur du som företagare och privatperson kan skydda dig, eller i vart fall minimera risken och skadan ifall du drabbas. Här har vi samlat lite tips och användbara länkar.

Skaffa en digital brevlåda och se upp för varningssignaler

Först och främst rekommenderar vi att du som företagare skaffar Bolagsverkets app och en digital brevlåda för ditt företag. Då får du både en notis i mobilen och ett säkert meddelande så fort Bolagsverket tagit emot ett ärende. På så vis kan du tidigt upptäcka ett misstänkt kapningsförsök, agera snabbt och förhindra registrering av felaktiga uppgifter.

Både Bolagsverket och Ekobrottsmyndigheten har sammanställt väldigt bra listor över varningssignaler man bör se upp för.

Spärra dig från att utnyttjas som målvakt

Tidigare kunde man med relativt enkla medel placera sig själv som styrelseledamot i ett företag, allt som krävdes var att man signerade inträdet med sin e-legitimation. Detta är något som nyttjats flitigt bland bedragare men glädjande nog har Bolagsverket delvis åtgärdat problemet. Numera krävs det en bekräftelse från sittande styrelse innan inträdet godkänns. Något som förhoppningsvis gör det lite jobbigare för de kriminella. Bolagsverket har även tagit fram en tjänst som gör att man kan spärra sig själv från att kunna utnyttjas som målvakt. Genom blanketten ”Spärr mot registrering i företag och föreningar, nr 740” kan man kostnadsfritt registrera sig och minska risken att utnyttjas som målvakt. 

För att komma direkt till spärrtjänsten, klicka här >>

Spärra dig från obehörig adressändring

Vid ID-kapningar är det vanligt att bedragarna som ett första steg adressändrar sina offer. På så sätt får de kontroll över posten och de kreditupplysningar som kan tänkas dyka upp. Med hjälp av Skatteverkets e-tjänst ”Spärra obehörig adressändring” kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Publicerad: 2019.06.13 Senast uppdaterad: 2019.06.13

Skriv en kommentar