Varningar april

Under april månad har vi på Säkerhetscenter gått ut med 10 varningar i appen. Det har rört sig om stölder, bedrägerier, bluffakturor och säkerhetsinformation rörande 1a maj. När det gäller stölder har vi rapporterat om skostölder där gärningspersonerna byter ut sina gamla skor mot nya samt att vi sett en kraftig ökning av ungdomar som i grupp går in i butiker och stjäl hörlurar.

På bedrägerisidan har vi återigen varnat för bedrägliga återköp då vi har fått in flertalet rapporter om att gärningspersoner först stjäl varor och sedan försöker returnera dem. Vi har även gått ut med information rörande utpressningsvirus (ransomware) samt att vi sett en ökning av felaktiga utbetalningar där bedragare via mejl ändrar bankgironummer för kommande leverantörsfakturor. 

För tredje månaden i rad har vi även behövt varna för växlingsbedrägerier. Tillvägagångssättet är detsamma som tidigare och det finns anledning att anta att gärningspersonerna reser runt i landet då både modus och gärningsmannaprofil är så gott som identiska vid samtliga tillfällen.

Majoriteten av de varningar vi på Säkerhetscenter går ut med i appen når samtliga användare, oavsett om man är medlem i Svensk Handel eller ej. För att ta del av samtliga varningar behöver man dock ange sitt medlemsnummer under ”min profil”

Mer information samt fullständig lista över våra varningar finns i appen eller i länken nedan.

Publicerad: 2019.05.15 Senast uppdaterad: 2019.05.15

Skriv en kommentar