Nytt på Varningslistan

Under februari månad anmäldes det 547 fakturabedrägerier till polisen. I 35 % av fallen blir målsägande kontaktad av det bedrägliga företaget innan utskicket sker. Detta betyder samtidigt att i nästan två av tre fall skickas bluffakturor ut utan någon som helst tidigare kontakt.

Under februari månad har vi publicerat två nya företag på Varningslistan: Nordisk Krafthandel och Kommundelen Sverige. När det gäller Nordisk Krafthandel har företag fått sina elavtal flyttade mot sin vilja med hänvisning till en tidigare fullmakt. De drabbade företagen har i majoriteten av fallen blivit varse om flytten först i samband med att de mottagit ett välkomstbrev med bifogad faktura från den nya elleverantören. Fullmakterna som elbolaget hänvisar till är äkta men upprättade för flera år sedan och gentemot ett annat företag. Kommundelen Sverige skickar fakturor trots att man inte har beställt tjänsten. I övrigt är företaget avregistrerade för F-skatt och moms och saknar både hemsida och domän.

Adsearch är det företag som drog på sig flest klagomål av alla på varningslistan under februari. Klagomålen består bland annat i att företagare anser sig vilseledda då den tjänst som utlovats inte motsvarar det som faktureras. På plats nummer två kom International Fairs Directory som skickar ut vilseledande blanketter i samband med mässdeltagande och på tredjeplats över flest klagomål kom Arena Office Store med sina erbjudanden som lätt kan uppfattas som fakturor.

Publicerad: 2019.02.19 Senast uppdaterad: 2019.03.21

Skriv en kommentar