Hoppa till innehåll

På senare tid har flera handlare runtom i Sverige råkat ut för falska 500-sedlar. Anmälningarna till nationellt forensiskt center (NCF) är nu så högt att även polisen och kontanthanteringsföretag varnar för de falska sedlarna. Så här bör du som är handlare göra om du råkar ut för falska sedlar.

5afb9700b0ab4e37af075f77cf85a173.jpg

I förra veckan blev Säkerhetscenter kontaktade av en handlare i Örebro. Handlaren i fråga hade precis upptäckt att hon mottagit en falsk 500-lapp. Hon hade reagerat på färgen och papperskvaliteten, och vid en närmare granskning såg hon att sedeln även saknade säkerhetstråd.

Kassabiträdet är bara en i raden av handlare som den senaste tiden kontaktat Säkerhetscenter och anmält att de mottagit falska sedlar. Och precis som för handlaren i Örebro har det framförallt handlat om falska 500-lappar.

Rapporter från hela landet

Inflödet till nationellt forensiskt center (NFC) är nu så högt att även Polisen och kontanthanteringsföretag går ut och varnar för de falska sedlarna. Rapporter kommer från hela landet, men vi kan se viss koncentration i området kring Mälardalen, framförallt Örebro, samt Stockholm och Skåne.

Sedlarna uppges vara av sämre kvalitet och saknar säkerhetstråd. En del sedlar har upptäckts i samband med att de nekats av CashGard, som är ett slutet kontanthanteringssystem, medan andra gått igenom och upptäcks först senare. 500-lapparna har många olika serienummer, men ett serienummer som återkommer i Örebro-området är: C021888374.

249f5aba12444eb092c4f898ddf9227a.PNG
Gör så här om du råkar ut för falska sedlar

Säkerhetscenter rekommenderar:

  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination: så här kontrollerar du om en sedel är äkta.

  • Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga är skadad/saknar en del detaljer/känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller kanske kan betala med kort.

  • Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då detta är förenat med stor risk.

  • Om du kommit i kontakt med en falsk sedel, det vill säga att du upptäcker en falsk sedel och nekar köp eller har tagit emot en falsk sedel, polisanmäl. Lättast är att polisanmäla direkt i appen!

Säkerhetscenter har under oktober gått ut med 7 varningar i appen.

 

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.