Nytt på Varningslistan i april

Under april publicerades fem nya företag på Varningslistan: Affärsfakta, Cafrbr AB, BMS Norden AB, DNS Sweden och Medtronic PLC (kapat namn).

Affärsfakta

Affärsfakta bedriver företagsannonsering – en vanligt förekommande inriktning på Varningslistan. Deras säljare ringer upp företag och hävdar att företaget i fråga kostnadsfritt legat med i deras register sedan en tid tillbaka. Från och med nu kommer det däremot börja kosta pengar. Om du vill undvika kommande fakturor ombeds du följa en bifogad länk och där bekräfta ett avslut med hjälp av din signatur. Ditt avslut används därefter som en orderbekräftelse på ett nytt avtal.

Cafrbr AB

Cafrbr AB skickar ut fakturor på en produkt kallad DAX Alcogel utan någon som helst kontakt med företagetCafrbr AB har dessutom en inledd konkurs 2020-03-20. 

BMS Norden AB

BMS Norden AB skickar ut fakturor på sanering och desinfektionstjänster som aldrig beställts.

DNS Sweden

DNS Sweden mailar ut ett erbjudande där man påstår att "någon" ansökt om registrering av domänadresser som är liknade den man själv har. DNS skriver att dom är skyldiga att kontakta dig angående detta för att erbjuda dig förstahandsrätten till registreringen. Det årliga priset för en com-domän är 249.90, men DNS Sweden skickar en engångsfaktura på 2499 kronor för en period av 10 år. 

Det finns ingen grund i det som DNS Sweden hänvisar till: Ingen har ansökt om en .com-adress och om så skulle vara fallet är de inte skyldiga att berätta detta. I fakturan som kommer finns en länk till betalningen via en sida som heter: invoiceninja.com, om man inte vill betala via länken kan man ta kontakt med företaget för att få bankgiro och plusgirokonto.

Medtronic PLC

Medtronic PLC (kapat företagsnamn) bedriver försäljning av medicintekniska produkter. Den inledande kontakten från sker via mejl, antingen på engelska eller svenska. Bedragaren hävdar att han företräder Medtronic PLC och i mejlet, som vanligen skickas till ansvarig på ekonomiavdelningen, hävdar han att det finns en obetald faktura att hantera skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. Det finns även fall där bedragaren kapat VD:ns e-postadress med avsikt att förmå mottagaren att tro att fakturan är legitim.

Publicerad: 2020.05.14 Senast uppdaterad: 2020.05.14

Skriv en kommentar