Månadens fråga: Våra stulna varor säljs på Blocket

Hej! Vi har haft stora stölder i vår butik och tjuvarna har lagt ut grejorna på Blocket (vi VET att det är våra!). Nu säger polisen att vi måste åka dit själva och ta eller köpa tillbaka våra grejor! Kan det verkligen vara ok? Är inte det polisens jobb?

Hej!

Nej, det är verkligen inte ok! Det är ofattbart att polisen ger er rådet att själva åka och möta kriminella, med alla risker som det innebär. Det är dessutom uppenbart att det handlar om ett brott som är omfattande i värde och systematiskt upplagt genom försäljningen på nätet. Vi anser att detta är något som polisen ska prioritera, det är orimligt att polisen inte agerar på ett så tydligt brott. Att utöver det rekommendera att du själv ska konfrontera brottslingarna, är direkt ansvarslöst då det riskerar att försätta dig i allvarlig fara. Det är livsfarligt att åka hem till en kriminell och begära tillbaka stöldgodset.

Fråga din polis hur gärna de skulle vilja åka dit som privatpersoner, utan varken pistol eller skyddsväst. Jag antar att de inte skulle tycka att det var en bra idé. Frågan är också vad som skulle vara syftet med ett sådant besök. Ni kommer förmodligen inte kunna säkra bevis så att någon kan lagföras, eller få med er varorna utan betalning (eller fysiskt våld).

Vi ställde frågan vidare till den före detta åklagaren Marie Wallin, grundare av rattnu.se, om vad lagen säger om detta.

Så här svarar hon:

  • Du beskriver ett brott som hör under allmänt åtal.
  • Polisen är skyldig att ta upp en anmälan enligt 9 § Polislagen.
  • Finns det skäl att bedriva förundersökning ska den inledas och bedrivas enligt regeln om förundersökningsplikt i rättegångsbalken. 
  • I detta fall verkar det uppenbart att sådana skäl finns med både misstänkt(a) person(er), spaningsuppslag i ärendet och möjlighet att återställa stöldgodset till rätt ägare. Pågående brottslighet – som det verkar vara här – kan också vara ett tungt skäl. 
  • Agerande måste ske rättssäkert och med Polismyndigheten som aktör. Både mot personen/erna som är misstänkt/a och genom att till exempel ta godset i antingen beslag enligt rättegångsbalken eller förvar enligt stöldgodslagen – och det är inget som en målsägande själv ska eller får agera i.
  • Det är inte bar gärning här, förmodligen inte ens färsk gärning. Då får du inte återta stöldgods, du kan själv bli åtalad. Brottet är Självtäkt, ett brott med fängelse i straffskalan.
  • Om Polisen inte tagit upp en anmälan ska du få ett underlag i skrift om varför Polisen inte tagit upp en anmälan, så att du kan göra en missnöjesanmälan mot det beslutet och kräva att en Polisanmälan ska upprättas om dessa brott. 
  • Om Polisen tagit upp en anmälan men lagt ner den ska du begära omprövning av det beslutet och kräva att förundersökningen ska återupptas. 

Rätt Nu hjälper företagare med just den här typen av ärenden. Kontakta mig på rattnu.se om du vill ha hjälp med den fortsatta processen!

/ Marie Wallin, Rätt Nu

Med stöd av Maries råd borde ni kunna få polisen på bättre tankar. Lyckas inte det så kan vi på Säkerhetscenter försöka hjälpa till genom att ta ett samtal med polisen eller, som sista utväg, förse er med kontaktuppgifter till säkerhetsföretag som kan besöka tjuvarna i ert ställe. Att privata specialstyrkor åker runt och skipar rättvisa på gator och torg är inte en utveckling som någon av oss förespråkar, men att ni som företagare ska behöva åka dit är ett betydlig sämre alternativ.

Lycka till!

 

Publicerad: 2020.12.17 Senast uppdaterad: 2020.12.17 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2020-12-18 08:40
18 dec 2020 kl 08:40

Låter helt horribelt i mina öron (som polis) att polisen skulle ha sagt så som det står i frågan. Låter som en klar missuppfattning. Däremot kanske inte polisen har resurser att åka ut och hantera det på en gång och då kan det senare vara för sent för att ngn annan köpt varorna. Det jag kan tänka mig är att man menar att "målsägaren" ska ringa säljaren och utge sig för att vara köpare och vilja köpa varorna, för att på så sätt få kontakt och kanske förhala att varorna säljs iväg. Inte åka dit själv och "ta tillbaka" varorna och uppge att man är ursprunglig ägare ...

Kommentar skapad 2020-12-18 13:58 Svensk Handel
18 dec 2020 kl 13:58

Hej!
Det hör inte till vanligheterna, men det förekommer tyvärr. Som polis behöver man vara extrem tydlig när man rekommenderar olika lösningar. Risken för missförstånd är stor. I det specifika fallet så har vi lite mer information än vad som framkommer i texten. Handlaren utförde uppdraget med hjälp av en kompis. Med dessa bevis samt med nya annonser på nya varor utlagda från tjuvarna gick man åter till samma polis och bad om hjälp. Handlaren uppmanades då att söka upp tjuven på nytt och genomföra exakt samma procedur en gång till. Det var då de kontaktade oss med frågan. Så, denna gång är det nog ett par konstaplar som bör fundera både en och två gånger på hur man hanterar likande ärenden. Det är naturligtvis inte alla poliser som agerar så, men för denna handlare blev kontakten med myndigheten allt annat än bra.
Mvh
Per Geijer