Nytt på Varningslistan i februari

Under februari publicerades fyra nya företag på Varningslistan: LEI BOX, EUIP, FÖRETAGSINFORMATIONEN samt DLA PIPER (kapat namn).

LEI BOX AB skickade i början av februari ut ett stort antal fakturor till företag rörande registrering av LEI-kod.  Enligt fakturan ombeds adressaten "betala LEI årsavgiften och validera LEIBOX ansluten till LEI kod xx senast 2020-02-22 för regelefterlevnad och mottagande av digital post inom LEI nätverket och från myndigheter." Fakturorna skickades även till företag som inte berörs av tjänsten.

EUIP (Intellectual Property Organisation Service) skickade I mitten av februari ut ett stort antal ”erbjudanden” rörande Patentregistrering i Europa. Utskicket är dock utformat som en faktura och det är först när mottagaren läser det finstilta som det framgår att man tackat ja till en prenumeration som sträcker sig över ett år och som dessutom förlängs automatiskt om man inte hör av sig i tid.

Företagsinformationen bedriver företagsannonsering. Deras säljare ringer upp företag och hävdar att företaget kostnadsfritt legat med i deras register sedan en tid tillbaka. Från och med nu kommer det dock börja kosta pengar. Om du vill undvika kommande fakturor ombeds du följa en bifogad länk och med hjälp av signatur bekräfta avslutet. Avslutet används därefter som en orderbekräftelse på nytt avtal. ASMK Marketing, som är företaget bakom Företagsinformationen ligger sedan tidigare på Varningslistan under namnet Affärsfakta som publicerades i januari.

DLA PIPER (kapat namn) skickar ut bluffakturor. Den inledande kontakten sker via mejl, antingen på engelska eller svenska. Bedragaren hävdar att han företräder DLA Piper och i mejlet, som vanligen skickas till ansvarig på ekonomiavdelningen, hävdas att det finns en obetald faktura att hantera skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. Det finns även fall där bedragaren kapat VD:ns e-postadress med avsikt att förmå mottagaren att tro att fakturan är legitim.

Publicerad: 2020.03.15 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar