Fler och fler anmäler via Säkerhetscenter

Under januari månad så slogs ännu ett rekord i antal anmälningar via Säkerhetscenter. Kul att fler och fler upptäcker hur snabbt och smidigt det går att anmäla via appen. Ju fler anmälningar som görs desto bättre kan vi arbeta förebyggande och driva handelns frågor politiskt á handelns vägnar.

Anmälningarna gör också att vi kan gå ut med varningar och rekommendationer i appen i brottsförebyggande syfte. Tillsammans skapar vi ett ökat säkerhetsmedvetande genom att dela kunskap och erfarenheter.

Stort tack för ditt engagemang – dina anmälda händelser gör skillnad.

En ökning på 750 procent

Anmälningarna till Säkerhetscenter ökade med 63 procent under januari jämfört med föregående månad. Jämför vi med januari 2019 så har antalet anmälningar ökat med mer än 750 procent. Vilken resa!

Allt fler upptäcker hur snabbt och enkelt det går att göra en anmälan. speciellt om man jämför med polisens egen e-tjänst eller 114 14 där du kan bli sittande väldigt länge.
Nästan 90 procent av de anmälningar som inkom under januari var stölder. Vi ser också att de som anmäler finns utspridda över hela landet.

Din anmälan skickas till polisen utan fördröjning

Det händer att vi får in frågor om det råder någon fördröjning när man anmäler via Säkerhetscenter. Det är det inte. När du väljer att skicka din anmälan till polisen så går det omedelbart iväg en anmälan till den polisregion som du har valt. Polisen tar vanligen 1–2 dagar på sig för att lägga in nya ärenden i sina system. Anmälan får då ett k-nummer och det skickas ut en kopia på polisanmälan via post, vilket kan ta ungefär en vecka.

Om det skulle vara någon fördröjning vid en anmälan så beror det inte på någon fördröjning i appen Säkerhetscenter eller tjänsten Anmäl säkerhetshändelse, utan snarare polisens hantering av ärendet. 

Polisen ska hantera anmälan inom 1–4 dagar

Det åligger polisen att skyndsamt handlägga anmälan, oavsett om en polisanmälan inkommer via telefon, polisens hemsida, eller Säkerhetscenter. Polisen har 1–4 dagar på sig att få in en anmälan i sitt system. Därefter skickas alltid en kopia på polisanmälan ut via post. Ärendetiden påverkas härmed inte av hur du som anmälare väljer att göra din anmälan.

Polisen kan inte hantera bilder digitalt

Polisen kan idag inte ta emot bilder digitalt, varken via Säkerhetscenter, e-post eller någon annan digital väg. Om du har bilder eller övervakningsfilm på händelsen, var noga med att ange det i din anmälan och glöm inte att spara ner det. Polisen kommer samla in denna typ av material på andra sätt.

Detta innebär däremot inte att du ska låta bli att skicka bilder till oss på Säkerhetscenter. Det är fortfarande värdefullt för oss att ta del av bilder på bortplockade larm, skador, uppbrutna lås, hjälpmedel som använts för att stjäla med mera.  

Publicerad: 2020.02.17 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar