Månadens fråga: Vad gäller vid anmälning av brott?

Hej! Jag driver en butik som regelbundet drabbas av stölder. För en tid sedan träffade jag vår kommunpolis, som sa att vi måste anmäla allt, så att de kan se var och när brotten sker. 

När jag nu börjat anmäla alla våra brott blir jag plötsligt uppringd av andra poliser, som menar att anmälningarna är bristfälliga och att de inte tänker utreda brotten om vi inte har mer information. Vad är det som gäller egentligen? Ska vi anmäla alla brott, eller ska vi inte?

Mvh Mats

Hej Mats!

Du är inte ensam om att känna dig undrande inför polisens dubbla budskap. Å ena sidan vill de att alla brott ska anmälas för statistikens skull, å andra sidan vill de inte lägga resurser på att utreda brott som saknar förutsättningar att klaras upp. En enkel förklaring är att du träffar olika delar av polisen.

Polisen centralt delar vår uppfattning om att alla brott bör anmälas för att en rättvis bild av brottsutvecklingen ska kunna återspeglas. De poliser som utreder brotten, och som får din anmälan i sitt knä, prioriterar vanligtvis inte behovet av statistik utan tittar istället på om brottet går att utreda med den information som finns tillgänglig. Om polisen anser att informationen i anmälan är bristfällig händer de att de vägrar att utreda ärendet vidare. Så får de inte göra. Polisen är förpliktigade att alltid ta upp en anmälan, punkt slut.

I en förhoppning om att underlätta för polisen har vi förtydligat appen Säkerhetscenter ytterligare. Förändringarna innebär bland annat att du som anmälare anger om det finns mer information att hämta i ärendet, eller om anmälan innehåller all information som finns i dagsläget. Med detta tillägg kan polisen enklare avgöra om ärendet är realistiskt att utreda eller om det ska läggas ner. Det minskar belastningen på polisen och dig som anmälare då de inte behöver efterfråga ytterligare information i onödan. För användare av appen blir det enklare att anmäla ärenden med det primära syftet att ge polisen (och branschen) bättre statistik. exempelvis vid indikationer om redan begått brott: när du hittar brutna förpackningar eller trasiga larm i din butik.

Publicerad: 2020.02.17 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar