Oseriösa sökoptimeringstjänster

Vad är det egentligen du betalar för? Säkerhetscenter får löpande in frågor och anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine Optimization). 

Säljarna kan vara påstridiga och tjänsten som erbjuds innebär ofta att företagets hemsida ska komma högst upp i sökmotorn vid potentiella kunders Google-sökningar, något som Google själva menar är omöjligt att utlova.

Initialt ber SEO-företagen om inloggningskoderna till företagets hemsida för att där kunna lägga in sökord. Därefter är det ofta oklart för många av de drabbade kunderna vilka tjänster som utöver det initiala arbetet som ingår i det löpande månatliga abonnemanget som de bundit sig för.

Google betonar vikten av att du har fullt legalt ansvar för din webbplats som ägare till densamma. Länkar till irrelevant eller illegal verksamhet, aggressiv sökoptimering såsom exempelvis sökordsspamming eller fejkade länkar till och ifrån sidan kan leda till sämre ranking för sidan på Google och till och med leda till att företaget helt blockeras. 

Som litet företag är det bra att ha full koll det innehåll som finns på webbplatsen och du kan själv lägga in de sökord som du önskar synas på.

Rekommendationer vid telefonförsäljning:

  • Stressa aldrig igenom ett samtal med en telefonförsäljare utan ta dig tid och ställ frågor.
  • Kontrollera vad som ingår i tjänsten och i det löpande abonnemanget.
  • Be att få alla papper hemskickade till dig så du har möjlighet att läsa igenom allt i lugn och ro.
  • Om en säljare uppger att erbjudandet endast är giltigt idag och endast via telefon bör man rimligtvis tänka efter både en och två gånger.
  • Har du förbundit dig till ett avtal som du anser vara vilseledande eller bedrägligt, bestrid fakturan och skicka en kopia av bestridandet till varningslistan@svenskhandel.se.
  • I appen kan du läsa mer om hur du bestrider en faktura. Klicka på ”Checklistor” och därefter ”Bluffakturor”.

Har du drabbats? Anmäl via appen!

Publicerad: 2020.02.17 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar