Månadens fråga: De hotar att smitta med corona – är det olagligt?

Hej! Jag har en butik där skolungdomar kommer in och berättar att de har corona och hostar rakt ut i luften nära andra personer. Får de verkligen hålla på så? Både kunder och anställda blir rädda, är detta verkligen lagligt?

Hej!

Tyvärr har vi fått höra en hel del berättelser om hur coronaviruset används som hot eller mindre lyckade skämt. Det rör sig om allt från gripna tjuvar som hotar polis och väktare till ungdomar som trakasserar sin omgivning på det sätt du beskriver. 

Det är olagligt att hota och trakassera

Utöver ett konstaterande om att det är ett synnerligen osmakligt sätt att bete sig så är det dessutom brottsligt att hota eller utsätta sin omgivning för den här typen av obehag.

Brottsrubriceringen kan bli ofredande eller olaga hot, lite beroende på händelseförloppet. Om det handlar om unga elever så tycker jag att du omedelbart ska ta kontakt med skolan (om du vet var barnen kommer ifrån) och förklara det olämpliga i elevernas agerande. Om det rör sig om äldre ungdomar eller vuxna tycker jag att ni ska polisanmäla. Vi är mitt i en allvarlig kris och bör därför ha nolltolerans mot den här sortens agerande.

Hantera situationen med försiktighet

Det är däremot viktigt att ta situationen på allvar och hantera situationen med försiktighet om du utsätts för den här sortens angrepp. Du bör utgå från att de faktiskt är smittade av corona och agera därefter. Håll avståndet och sanera de ytor som kan ha kontaminerats av eventuell smitta.

Vissa butiker har fått stänga för att kunna sanera ordentligt. Detta är en kostnad som dessa ungdomar kan få betala i form av skadestånd till butiken. Om du informerar om detta på ett tydligt sätt kanske det i sig får dem att förstå allvaret och upphöra med dumheterna.

Publicerad: 2020.04.16 Senast uppdaterad: 2020.04.16

Skriv en kommentar