Månadens fråga: Hur agera vid knivhot?

Hej! I tidningen kunde vi läsa om ett hemskt rån i en livsmedelsbutik, där en 12-åring blev hotad med en stor kniv när han skulle köpa ostbågar. Fasansfullt när de ger sig på våra unga kunder! Jag har funderat på vad jag hade gjort om jag såg detta i min butik. Vad bör man göra?

Hej!

Otroligt obehagliga bilder. Som förälder blir man alldeles kall när man ser kniven mot pojkens rygg. Sedan rasande. Detta är ett ofattbart fegt angrepp som samhället måste markera stenhårt mot. Du ställer dock en mycket klok fråga: vad kan du, som butiksanställd, och jag, som kund, göra i en sådan situation?

Låt oss först enas om att det kan vara mycket farligt att ingripa, både för oss och för rånoffret. Vi måste göra allt för att situationen inte ska förvärras så att någon blir skadad. Rent juridiskt har vi ganska långtgående rättigheter att använda våld för att avväpna gärningspersonen, även med olika typer av tillhyggen (backar, kvastar med mera). Risken att misslyckas är dock väldigt hög och konsekvensen kan bli förödande. Vi kan med vårt agerande göra så att den lilla killen (och/eller vi själva) skadas mycket allvarligt.

Det bästa att göra i en sådan situation är att snabbt kontakta polisen. I den här situationen skulle jag definitivt ha tryckt på överfallslarmet och samtidigt bett någon kollega ringa 112. Därefter skulle jag föra ett väldigt liv. Jag skulle ropa till rånaren att avbryta ”Polisen är på väg! Släpp pojken! Gå här ifrån!!”. Jag skulle se till att ha ett långt avstånd mellan mig och rånaren, och fortsätta störa honom: ”Vi har ringt polisen! De är här snart! Ta bort kniven!”. Så fort rånaren springer iväg skulle jag ta hand om pojken och stänga och låsa butiksdörrarna och vänta på polis.

Det är lätt att tro att vi måste ingripa fysiskt i situationer som dessa, men det kloka är många gånger att hålla distansen och agera på andra sätt. Kontakta polis, skrik åt gärningspersonen att han ska avbryta och att allt han gör filmas. Det är ofta ett effektivt sätt att avbryta ett brottsligt angrepp, utan att utsätta sig själv eller andra för onödiga risker.

Publicerad: 2020.11.18 Senast uppdaterad: 2020.11.18

Skriv en kommentar