Nytt på Varningslistan under oktober

Under oktober har vi publicerat fem nya företag på Varningslistan: Butchers Invest AB, SEMEDIA, Deloitte AB (kapat namn), Nordiska företag samt Sky Office World.

Butchers Invest skickar ut munskydd samt medföljande faktura trots att beställning aldrig gjorts.

SEMEDIA ringer upp och hänvisar till ett tidigare avtal gällande sökoptimering på Google. De påstår att det är dags att uppdatera tjänsten och frågar om man är intresserad av att öka på sökorden eller ha kvar basutbudet. Detta trots att avtal inte funnits sedan tidigare.  

Deloitte AB kontaktar de drabbade företagen via mejl. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet.

Kort därefter dyker det upp ett mejl som ser ut att komma från det drabbade företagets chef/VD/CEO. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

Nordiska företag driver liksom många andra företag på Varningslistan företagsannonsering. Deras säljare ringer upp företag och hävdar att företaget kostnadsfritt legat med i deras register sedan en tid tillbaka. Från och med nu kommer det dock börja kosta pengar. Om du vill undvika kommande fakturor ombeds du följa en bifogad länk och med hjälp av signatur bekräfta avslutet. Avslutet används därefter som en orderbekräftelse på nytt avtal.

Sky Office World skickar ut ett erbjudande som ser ut som en faktura.

Läs mer om hur du hanterar en bluffaktura här >>

Publicerad: 2020.11.19 Senast uppdaterad: 2020.11.19

Skriv en kommentar