Månadens fråga: Tillträdesförbudet

Hej! Jag hörde att vi nu kan förbjuda människor att komma in i butiken. Stämmer det? Innebär det att vi nu ska stå i entrén och leka polis? Vår personal har varken tid eller utbildning för det. Hur är det tänkt att fungera egentligen?

Hej!

Tack för bra frågor! De senaste veckorna, sedan lagen om Tillträdesförbud röstades igenom i Riksdagen, har vi fått massor av frågor kring tillträdesförbudet:

  • Hur ska det fungera i praktiken?
  • Innebär det ökade risker för oss?
  • Kommer lagen förändra något om det bara kommer dömas ut böter?

Lagen är helt ny och träder i kraft den 1 mars. En del av frågor kommer vi inte ha svar på innan lagen tillämpats och prövats ordentligt. Däremot kan vi redan idag reda ut ett par oklarheter.

Det är inte tänkt att personalen nu ska behöva agera polis i butiksentréerna. Lagen innebär att en åklagare kan besluta om ett tillträdesförbud för en person som upprepat begår brott mot din butik. Alltså är det inte handlaren eller de anställda som fattar beslut om tillträdesförbud. Ni kan redan idag säga att någon inte är välkommen i butiken, men personen behöver inte följa er uppmaning. Ett tillträdesförbud innebär att en person begår ett brott bara genom att besöka butiken. Det betyder att ni kan ringa polisen så fort personen upptäcks i butiken och att det redan då finns ett brott som polisen kan agera på.

Ni kan också välja att inte agera direkt, utan istället spara ner kamerabilder och polisanmäla överträdelsen i efterhand. På så sätt slipper ni den konfrontation som många gånger blir nödvändig om ett tillträdesförbud inte finns.

Vi är medvetna om att påföljderna vid mängdbrott måste ses över och skärpas. Sannolikt kommer vi uppleva samma utmaningar kring tillträdesförbudet. Svensk Handel kommer arbeta vidare med påföljdsfrågan, men vi tror och hoppas att tillträdesförbudet redan från dag ett kommer att förbättra situationen för många butiker ute i landet.

PS. I detta nyhetsbrev har vi lagt in en utförligare text om den nya lagen om tillträdesförbud. Vi kommer följa utvecklingen noga och hålla er uppdaterade framöver. Hör gärna av er med frågor och/eller information om hur väl tillträdesförbudet fungerar i er verksamhet.

Har du en fråga kring säkerhet som du vill ha svar på?

Maila oss på sakerhet@svenkhandel.se 

Publicerad: 2021.02.18 Senast uppdaterad: 2021.02.18

Skriv en kommentar