Fyra nya bolag åkte upp på Varningslistan under maj

Under maj hamnade fyra nya företag på Varningslistan. Bolagen är EUROPEAN IP RFEGISTER, Teledigital Sverige AB, Telenet samt Tella. Här kan ni läsa mer om bolagen och de metoder de använder.

EUROPEAN IP RFEGISTER skickar ut vad som upplevs vara en faktura för Patentregistrering i Europa. I själva verket handlar det om ett erbjudande för en tjänst som inte behövs.

Teledigital Sverige AB, Telenet samt Tella använder sig alla av samma tillvägagångssätt. Kanske inte så konstigt då företagen har tydliga kopplingar till varandra.

De drabbade blir t uppringda av säljare som i samtalet säger sig företräda Telia. Ofta påstås det att man upptäckt att företaget har oanvända SIM-kort som de kan hjälpa till att ta bort och dessutom erbjuds ofta en kompensation för tiden dessa ej nyttjats. En SMS-signering stressas fram i tron att man ska få sänkta telefonikostnader, men i själva verket har man signerat en portering av företagets telefonnummer till annan operatör. Bindningstiden är 36 månader och vid uppsägning tillkommer en slutfaktura på mellan 20 000 – 50 000 kronor.

I flertalet fall blir de drabbade uppringda kort efter att signering skett av någon som återigen säger sig företräda Telia. I samtalet bekräftas det att man blivit lurad och att detta kommer resultera i en kraftig slutfaktura från Telias håll eftersom man har lång bindningstid kvar på sitt avtal. Rekommendationen från uppringaren är därför att återkoppla till Telenet/Tella/Teledigital och försöka häva avtalet. När de drabbade kontaktar Telenet/Tella/Teledigital får de samma besked där, att det kommer kosta dem väldigt mycket att häva avtalet men att de är villiga att ”förhandla” om priset. Gissningsvis är det samma gärningspersoner som genomför båda samtalen.

Enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) måste alla som avser att tillhandahålla vissa kommunikationsnät och kommunikationstjänster göra en anmälan till PTS innan de påbörjar verksamheten. En sådan anmälan har INTE lämnats in av något av företagen.

Publicerad: 2021.06.10 Senast uppdaterad: 2021.06.10

Skriv en kommentar