Månadens fråga – tjuvar stör larmet i butiken

Hej! Jag har hört att tjuvar kan lura larmet i butiken genom att preparera väskor. Hur då? Finns det några tips på hur man kan se att en väska är preparerad?

Hej! Ja, det är ganska vanligt att tjuvar använder olika tekniker för att lura eller störa larmet i butiken. Om du tittar i appen Säkerhetscenter, under varningar, kan du se flera olika inlägg som varnar just för detta. Det vanligaste är att de använder papperspåsar som de folierat på insidan med vanlig aluminiumfolie. Ibland har de även en papperspåse på insidan så att folien inte ska synas. I Säkerhetscenter kan du se bilder på hur sådana påsar kan se ut. De folierade påsarna är tjockare än vanliga påsar och det brukar ofta synas i påsens öppning. Det kräver dock att du kommer ganska nära för att se det.

Även folierade väskor förekommer. Ett tag var mjuka kylväskor vanliga, de har vanligtvis reflekterande folie på insidan, folie som förhindrar larmet att känna av larmetiketterna.  

Tjuvar använder ibland elektroniska störsändare som stör ut larmen, men de mindre avancerade förövarna tar helt enkelt en bit aluminiumfolie i handen och täcker över larmetiketten på vägen ut, vilket ofta funkar. Ibland räcker det med att nypa ihop etiketten med naglarna för att den inte ska upptäckas av larmbågarna. Även mobiltelefoner kan användas genom att etiketten läggs direkt mot telefonen. Inte en skottsäker metod, men även den kan fungera.

Tjuvarna vill ofta testa om deras teknik fungerar, så de plockar ibland ner en larmad vara i väskan/påsen och rör sig i närheten av larmbågarna för att se om de larmar. Om man vet vad man ska titta efter så kan ett sådant beteende vara ganska avslöjande. Det finns även larmbågar som känner av folierade påsar/väskor och larmar om att någon kommer in i butiken med en sådan.

Att preparera en väska eller en påse gör att brottet vanligtvis klassas som en stöld (inte en ringa stöld) oavsett värdet på det som stulits. Det innebär att förfarandet är brottsligt redan innan stölden är fullbordad. En ringa stöld måste vara fullbordad innan handlingen är straffbar, dvs tjuven måste ha passerat sista betalningsmöjlighet med det stulna. När det gäller stöld är även förberedelserna straffbara. Det innebär att ni kan tillkalla väktare och ingripa innan tjuven stulit något, det räcker med den preparerade påsen. Tänk dock på att en preparerad påse ganska tydligt klargör personens uppsåt, dvs stjäla varor och lura larmet. En kylväska är inte alls lika tydlig när det kommer till uppsåt.

Var försiktig så att ni eller väktaren inte agerar innan ni är säkra på att det verkligen är förberedelse för stöld som ni ser. Tänk också, som alltid, på de risker som ett ingripande innebär. Kanske är det bäst att avvisa personen från butiken och polisanmäla i efterhand?

Per Geijer
Publicerad: 2021.11.11 Senast uppdaterad: 2021.11.11