Månadens fråga: Vad ska jag göra om jag ser någon stoppa på sig varor?

Hej! Jag undrar, hur bör jag agera om jag ser någon stoppa på sig varor inne i butiken? Väktaren sa att det inte var ett brott, stämmer det?

Hej!

Ja, väktaren har rätt. Innan personen har passerat sista betalningsmöjlighet anses det inte vara en fullbordad stöld. Då har personen inte begått något brott. Det finns dock undantag. Om personen har med sig verktyg eller preparerade påsar (för att lura butikslarmet) så är det fråga om 'förberedelse till stöld'. Då är det ett brott redan när personen befinner sig i butiken. Men för de vanligaste stölderna, 'ringa stöld', (det som tidigare kallades 'snatteri') måste personen passera sista betalningsmöjlighet innan det blir brottsligt.

Ett sätt att agera när du ser hur någon plockar på sig varor är förstås att vänta på att brottet fullbordas. Under tiden kan du kontakta väktare och se till att du har det stöd du behöver för att kunna agera säkert. Se till att följa händelseförloppet noga så att du inte missar om tjuven lägger ifrån sig varorna. Att gripa någon, även om väktaren hjälper till, är dock riskfyllt och väldigt tidsödande. Ibland får man vänta i timmar på polis. Det finns dock tillfällen då ett ingripande kan vara värt att överväga. Om ni önskar ansöka om tillträdesförbud för personen kan det vara nödvändigt med en polisanmälan och en säker identifiering. Eller om det rör sig om en person som upprepat stjäl i butiken och där butikens övriga strategier inte fungerar.

Vad finns det då för andra strategier? Det kanske mest effektiva sättet är att helt enkelt konfrontera personen när ni upptäcker stöldförsöket. Gå fram och berätta om vad ni sett och att ni nu tänker ge tjuven en chans att lägga ifrån sig varorna och lämna butiken. Ju tidigare detta sker desto bättre, men det fungerar även att ta det när tjuven är på väg att passera kassan. Nackdelen med att ta det i kassamiljön är att andra kanske bevittnar händelsen och att det i sig pressar tjuven i onödan. På säljytan går det ofta att göra mer diskret.

Även om personen tar sakerna och springer så är det oftast smart att låta bli att jaga efter. Fokusera på kunderna, gör sedan en polisanmälan i efterhand och konfrontera personen nästa gång ni får besök. Observera: då kan ni inte göra något åt stölden som skedde vid ett tidigare tillfälle, men ni kan göra det tydligt att ni vet vad som hände och ni kan punktmarkera personen under besöket. Det viktiga här är att det blir lite besvärligt att begå brott i er butik samtidigt som ni konfronterar på ett säkert sätt.

Lycka till!

Per Geijer,
Säkerhetschef, Svensk Handel

Per Geijer
Publicerad: 2021.10.14 Senast uppdaterad: 2021.10.14