Säkerhetsnyheter 2022

Månadens fråga
2022.11.13

Månadens fråga

Hej!
Vi hade en incident förra veckan där en person använde vår självscanning utan att scanna alla varorna. Vår personal uppmärksammade detta, konfronterade personen och kontaktade polisen som kom ut till platsen. Väl på plats så sa polisen att det är mänskligt att glömma att scanna och att det därmed inte är ett brott. Det pratades om att händelsen bör rubriceras som bedrägeri, men butiken fick inte upprätta en anmälan på plats. Vad gäller i den här typen av ärende?

Ett nytt bolag åkte upp på Varningslistan under oktober
2022.11.13

Ett nytt bolag åkte upp på Varningslistan under oktober

Under oktober publicerades ett nytt företag på Varningslistan, DLA PIPER (kapat namn). Nedan följer mer info om företaget.

Bluffbolagen som drabbar flest oktober
2022.11.13

Bluffbolagen som drabbar flest företag

De företag som drog på sig flest klagomål under oktober var Förenade företagen, ConnectD och Web Hosting Solutions 24. Nedan följer mer info om företagen.

13 varningar i oktober
2022.11.13

13 varningar i säkerhetsappen under oktober

Växlingsbedrägerier, falska 500-lappar, vilseledande telefonavtal och systematiska stölder av kött, kaffe och träningskläder är några av alla de varningar som Svensk Handels Säkerhetscenter gått ut med i appen under oktober.

Pågående sms-bedrägerier
2022.11.13

Pågående sms-bedrägerier

Bedragare skickar sms och uppger att de kommer från Swish.

Undvik att bli lurad under Black Friday
2022.11.13

Undvik att bli lurad under Black Friday

Under Black Friday, när beställningarna av varor blir fler än vanligt, ökar också risken för företag att drabbas av kreditbedrägerier.

Månadens fråga - Nya lösenord
2022.10.12

Månadens fråga - nya lösenord

Hej!

När jag började på mitt nuvarande jobb för drygt två år sedan blev jag tilldelat ett lösenord som var samma för alla. Sen dess har jag blivit uppmanad att byta lösenord säkert 10 gånger! Är det verkligen bra att byta så ofta? Hade ett lösenord jag var nöjd med när jag bytte första gången men eftersom jag hela tiden måste komma på ett nytt har fantasin och även lösenordet blivit sämre och sämre.

Tre nya bluffbolag
2022.10.12

Tre nya bolag åkte upp på Varningslistan under september

Under september publicerades tre nya företag på Varningslistan,
Annonsportalen Energi & Miljö, Bemanningskonsulterna och Grazie Tessy LTD. Nedan följer mer info om företagen.

Bluffbolag
2022.10.12

Bluffbolagen som drabbar flest företag

De företag som drog på sig flest klagomål under september var Web hosting solutions 24, EU Business Register och Förenade företagen.

Nya varningar
2022.10.12

16 varningar i säkerhetsappen under september

Bedrägliga återköp, falska 500-lappar och byten av prislappar och streckkoder är några av alla de varningar som Svensk Handels Säkerhetscenter gått ut med i appen under september.

Threat intelligence report
2022.10.12

Threat Intelligence report från Truesec

Mängden allvarliga incidenter och cyberbrott fortsätter att öka i oktober.

Skydda företagsinformationen
2022.10.12

Skydda din företagsinformation

Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer, konsekvenserna kan bli allvarliga. Virus eller annan skadlig kod som drabbar din dator kan orsaka många olika typer av problem. Vissa förstör information och andra kan ge obehöriga möjligheter att fjärrstyra din dator. Genom att tänka på hur du agerar på nätet och genom enkla åtgärder så kommer du långt.

Se upp för ransomware
2022.10.12

Skydda dig mot ransomware

Ransomware är en skadlig programvara som låser datorer, mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. Om företagets enhet blir smittad märks det vanligen genom att det dyker upp ett pop-up fönster på skärmen som tydligt informerar innehavaren om att enheten infekterats. Den som ligger bakom attacken ger även instruktioner på hur aktuell lösensumma ska betalas för att återfå kontrollen över datorn.

Skydda dig mot nätfiske
2022.10.12

Skydda dig mot nätfiske

I rapporten Handelns utsatthet för IT-relaterade brott uppgav 43 procent att de drabbats av IT-relaterad brottslighet det senaste året. Av de som drabbats var det 60 procent som hade mottagit ett falskt mejl, sms eller telefonsamtal där avsändaren utgav sig för att vara någon annan än den de var, med avsikt att komma över information.

Så skapar du en trygg och säker arbetsplats
2022.09.14

Så skapar du en trygg och säker arbetsplats

Många medlemmar hör av sig till oss med frågor om vad de kan göra för att öka tryggheten och säkerheten på sin arbetsplats. Vi har skapat checklistor som gör det enkelt för dig att komma i gång med det brottsförebyggande arbetet.