Skydda dig mot nätfiske

I rapporten Handelns utsatthet för IT-relaterade brott uppgav 43 procent att de drabbats av IT-relaterad brottslighet det senaste året. Av de som drabbats var det 60 procent som hade mottagit ett falskt mejl, sms eller telefonsamtal där avsändaren utgav sig för att vara någon annan än den de var, med avsikt att komma över information.

Phishing, eller nätfiske som det heter på svenska, är ett samlingsbegrepp för de olika försök till uppgiftsfiske som sker över internet. Det sker vanligen via mejl där avsändaren utger sig komma från ett väletablerat företag alternativt ser ut att komma från en myndighet. I mejlet finns en bifogad länk eller fil som mottagaren ombeds klicka på för att exempelvis verifiera inloggningsuppgifter. I de flesta fall är bedragarna ute efter kortuppgifter eller lösenord kopplade till företaget, men det kan även röra sig om att skadlig kod eller virus laddas ner till enheten. Samma upplägg kan ta sig uttryck via sms (då kallat smishing) eller via telefon (vishing) men syftet är detsamma – att förmå mottagaren att lämna ut inloggnings- eller kortuppgifter, alternativt förmå mottagaren att ovetandes ladda ner skadlig kod eller virus till sin enhet vilket kan få förödande konsekvenser, inte minst ekonomiskt.

Så skyddar du dig mot nätfiske

Var uppmärksam på:

  • Meddelanden från okända avsändare eller med konstigt innehåll från till synes kända avsändare
  • Mejl som innehåller uppenbara stavfel eller grammatiska fel
  • Mejl där visningsnamn och avsändaradress inte stämmer överens. I de flesta e-postprogram kan du göra detta genom att trycka på avsändarens namn. Om du ser att e-postadressen ser konstig ut, innehåller slumpmässiga siffror eller bokstäver är det sannolikt ett bedrägeriförsök
  • Felmatchade e-postdomäner – Om mejlet påstås komma från ett seriöst företag, som Microsoft eller din bank, men skickas från en annan e-postdomän som Gmail.com eller microsoftsupport.ru är det förmodligen ett bedrägeri

Viktigt:

  • Klicka aldrig på länkar och öppna aldrig filer i mejl från okända avsändare.
  • Lämna aldrig ut koder, lösenord eller kontouppgifter till någon.

Om någon ringer upp och du är osäker på uppringarens identitet, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv känner till.

Tänk säkert

Testa din cybersäkerhet

Hur stor säkerhetsrisk är du? I Tänk Säkert-kampanjen ingår ett säkerhetstest där du kollar du vilken risk du själv innebär. En liten insats för dig, en stor insats för Sveriges cybersäkerhet.

Nina Jelver
Publicerad: 2022.10.12 Senast uppdaterad: 2022.10.12