Threat Intelligence report från Truesec

Mängden allvarliga incidenter och cyberbrott fortsätter att öka i oktober.

  • Utpressningsangrepp med ransomware fortsätter att stå för de allvarligaste incidenterna. Samtidigt kan man se att allt fler brottslingar nu experimenterar med olika typer av utpressning, utan ransomware.
  • Många brottslingar stjäl också data, till exempel känsliga kunddata, och hotar att släppa den publikt om offren inte betalar lösen. En del brottslingar har också börjat att förstöra data, i stället för att kryptera den, när de väl stulit kopior. Sedan erbjuder de att sälja tillbaka denna data till offret.
  • De flesta ransomware attacker som Truesec hanterar rör stora företag och koncerner som drabbats av angrepp från stora brottssyndikat. Det finns dock mindre cyberbrottsgäng som i första hand angriper små och medelstora företag som inte har råd med ordentlig cybersäkerhet. Dessa aktörer kan kräva allt från några tiotals tusen kronor och uppåt. Sådana aktörer är ofta väldigt opålitliga och det är inte ovanligt att offren aldrig får tillbaka sin data, även om man betalar utpressarna.
  • Sedan i september har krigslyckan i Ukraina vänt och nu är det den ukrainska armén som genomför motoffensiver och återtar territorium. Det ökar också risken för att Ryssland ska tillgripa alltmer desperata åtgärder, inklusive destruktiva cyberattacker mot Väst, trots risken för motaktioner från Väst.
  • Truesec bedömer att energisektorn och elförsörjningen kommer att vara mycket utsatt för cyberangrepp denna vinter. Cyberbrottslingar har också ökat sina angrepp mot just energisektorn, eftersom minsta störning kan skapa stress i Europas energiförsörjning.

 

Som medlem i Svensk Handel kan du på månadsbasis ta del av cybersäkerhetsrapporter från Truesec. Rapporterna är medlemsexklusiva, du behöver logga in för att läsa den.

LÄNK

Nina Jelver
Publicerad: 2022.10.12 Senast uppdaterad: 2022.10.12