Se upp för mejl från ”domänskojare”

Erbjuder dig köpa domännamn helt i onödan

Den senaste veckan har vi fått in en hel del anmälningar från företag som fått mejl från så kallade ”domänskojare”. Vanligtvis brukar dessa ta kontakt via telefon men nu verkar de försöka mejla sitt erbjudande istället. Bedrägeriet består i att du som företagare kontaktas av någon som säger sig arbeta för ett företag som sköter domänregistreringar. Företaget påstår sig ha fått i uppdrag att registrera ett nytt domännamn som är väldigt snarlikt ditt och vill därför ge dig möjlighet att registrera det först. Säljaren är ofta otydlig med att om du tackar ja accepterar du att köpa flera domäner och detta upptäcks oftast först när fakturan kommer. Dessutom tar företaget ofta ut årsavgifter och binder upp dig på 10 år.

För att förtydliga så existerar det inte någon seriös försäljning av domäner vare sig via mejl eller över telefon och det finns inte heller någon skyldighet att kontrollera om en domänregistrering krockar med någon annans varumärke.

Att registrera ett domännamn är inte svårt och kostar inte heller mer än några hundralappar, medan domänskojaren i regel vill ha det tiodubbla.

Rekommendationer

·        Blir du kontaktad på ovan beskrivna sätt – lägg på luren alternativt kasta mejlet!

Har du drabbats – anmäl i appen!

Publicerad: 2020.05.13 Senast uppdaterad: 2020.05.13 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2020-05-16 21:13
16 maj 2020 kl 21:13

Bakom Färgexperten och ägarna finns Bakom DNS Sverige AB som är ett bluff-företag som kontaktar småföretag för att luras på pengar för domänregistrering, finns ägare som också äger färgbutikerna Färgexperten i Uppsala AB och Färgexperten i Örebro AB.