Anlagda bränder mot livsmedelsbutiker i södra Sverige

Ställer en kundkorg på höjden med ett stearinljus i.

Flera livsmedelsbutiker i södra Sverige har råkat ut för anlagda bränder den senaste tiden. Samma tillvägagångssätt har påträffats på flera orter. Det går till så att gärningspersonerna ställer en kundkorg på höjden med ett stearinljus i, som får brinna ut tills plasten tar eld. Kundkorgen placeras så att den står skymd. Vi har fått indikationer på att det kan röra sig om eldutmaningar på sociala medier som ligger till grund för detta, men än så länge är det bara indikationer. Gärningspersonerna är enligt uppgifter väldigt unga.

Rekommendationer

  • Var uppmärksam på kundkorgar som står i butiken och ungdomar som dröjer sig kvar
  • Se till att alla känner till brand och utrymningsrutinerna väl

Brandsläckare

Om en brand bryter ut i butiken är det oerhört viktigt att person­alen vet hur de ska agera och att lämplig släckutrustning finns lättillgänglig. Även om butiken har sprinkler måste det finnas brandsläckare inom räckhåll. En tumregel är att man aldrig ska ha mer än 25 meter till närmaste släckare och att släckartyp ska väljas utifrån verksamhet. Lämpligt är att placera skumsläckare på säljytan och lager och koldioxidsläckare i chark och/ eller el-centraler med mera.

Utrymning

Vid en brand är det oerhört viktigt att alla utrymningsvägar är fungerande och lätt att hitta till, även för en person som inte är van vid butiken. Som hjälp använder vi oss av belysta utrymningsarmaturer, efterlysande skyltar, nödbelysning och utrymningsplaner. Butiken måste regelbundet kontrollera så att belysningar fungerar, att personalen vet hur man ska agera vid en utrymning, och att utrymningsvägarna hålls fria så att alla kan ta sig ut i händelse av en brand.

Informera oss

Om ni upptäcker något i er butik eller ser något i sociala medier, anmäl via appen (Tipsa/info).

Publicerad: 2020.03.18 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar