Kraftig ökning av kapade företagsnamn

Bedragarna säger sig företräda internationella advokatfirmor.

De senaste veckorna har Säkerhetscenter fått in flertalet anmälningar från företag som mottagit mejl med bifogad faktura från bedragare som säger sig företräda internationella advokatfirmor.

Den inledande kontakten sker via mejl, antingen på engelska eller svenska. Bedragaren hävdar att han företräder en internationell advokatfirma, i våra anmälningar rör det sig just nu om Baker & McKenzie samt DLA Piper som båda har kontor i Stockholm. I mejlet, som oftast skickas till ansvarig på ekonomiavdelningen, hävdar han att det finns en obetald faktura att hantera skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. Det finns även fall där bedragaren kapat VD:ns e-postadress med avsikt att förmå mottagaren att tro att fakturan är legitim. Fakturabeloppet ligger i de flesta fall på mellan 250–400 tusen kronor och betalningen ska oftast ske till ett utlandsregistrerat konto, men det finns även fall där svenska konton är mottagare.

Bedragaren har i de ärenden vi sett skickat mejl från @bkermckenzie.com, bmckenzie.net, @bmckenziellp.com samt edward.coates@dlapiperllp.net. Företagsloggan på fakturan är identisk med det kapade företagets namn och även företagsadressen stämmer.

Rekommendationer

  • Förebygg genom att informera din personal, inte bara ekonomiavdelningen
  • Var uppmärksam och ha noggranna rutiner vid utbetalningar, speciellt till utlandet
  • Vid misstanke bör återkoppling till VD ske via telefon, innan utlandsbetalningar sker
  • Om du som företagare får ett mejl som involverar information om en penningtransaktion från dig. Klicka på ”svara” för att se vilken mejladress svaret går till

Har du drabbats, glöm inte att anmäla i appen!

Publicerad: 2020.03.18 Senast uppdaterad: 2020.04.08

Skriv en kommentar