Demonstrationer i centrala Stockholm

Kan komma att pågå i upp till 48 timmar

Tidigt på fredagsmorgonen blockerade Extinction Rebellion två broar i centrala Stockholm (Vasabron och Norrbro). Enligt XR kommer över 400 personer att samlas i centrala Stockholm under 48 timmar av “fredlig civil olydnad”, där målet är att få regeringen att utlysa klimatnödläge.

Extinction Rebellion har sagt att de ska fortsätta med aktioner runtom i staden under helgen. Detta kan leda till trafik- och ordningsstörningar med mycket folk i rörelse.

Information från polisen:

Polisen har gott om resurser på plats som följer demonstrationerna och de beräknar att detta kommer att pågå till imorgon bitti, men att det kan komma att hålla i sig i upp till 48 timmar, beroende på uthålligheten hos demonstranterna. Enligt polisens beräkningar kan det komma att röra sig om ca 250–300 personer som deltar i demonstrationerna.

Under denna tid kan Extinction Rebellion dyka upp på flera platser i centrala Stockholm. De förväntas framförallt dyka upp på platser som påverkar trafik och infrastruktur. Det är demonstrationer där det inte har ansökts om tillstånd, vilket gör det svårt att veta exakt var dessa kommer att ske.

Polisen upplever att demonstranterna är väldigt lugna och att de har fullt fokus på miljö. Det finns inga indikationer på våld. Dialogpoliser finns på plats och polisen har för avsikt att lösa upp demonstrationerna på de platser där de överstiger 50 personer, samt där de har en stor påverkan på trafik och infrastruktur.

Rekommendationer:

  • Håll er uppdaterade om utvecklingen
  • Var beredd på att det kan bli mycket folk i rörelse och störningar i trafiken
Publicerad: 2020.08.28 Senast uppdaterad: 2020.09.11

Skriv en kommentar