Bedrägeri i samband med självscanning

Just nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in många anmälningar från handlare i Tjörns kommun rörande systematiskt fusk med självscanningen. Gärningspersonerna scannar endast de billigaste varorna.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna. Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Svensk Handel rekommenderar

  • Informera er personal och var uppmärksam.
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld.
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt.
  • Ha med fördel tydliga skyltar vid ingång samt kassalinje om att samtliga varor ska packas upp vid en eventuell avstämning och att medhavda påsar och väskor ska uppvisas. Det är alltid lättare att hänvisa till en skylt vid avstämning och kontroll.
  • Sätt med fördel upp speglar i taket vid avstämningskassan då man på så sätt har större kontroll över vad som packas upp och eventuellt lämnas kvar i vagnen/korgen.
  • Se över möjligheten att jobba med handburna datorer/Ipads vid självutcheckningen och vid snabbkassorna. Förutom att man på avstånd kan godkänna ålderskontroller ges man även möjlighet att kontrollera vilka varor som kunden faktiskt scannar in vid självutcheckningen.
  • Tipsa närliggande butiker om händelser som ni råkat ut för, enklast är att anmäla i Svensk Handels app Säkerhetscenter och dela informationen i er samverkansgrupp.

Har du drabbats? Anmäl via appen!

Om du inte redan har appen Säkerhetscenter kan du ladda ner den. 
För iPhone / Android  – anmäl brott, ta del av varningar, information och tips.

Publicerad: 2020.11.05 Senast uppdaterad: 2020.11.05

Skriv en kommentar