Omfattande phishingutskick där avsändaren utger sig för att vara PostNord

En phishingmejl där avsändaren påstår sig vara PostNord har i dagarna nått många svenskar. I mejlet påstår man att en försändelse inte kunnat levereras på grund av den adress man angett är ofullständig.

Man ombeds därför att uppdatera sina adressuppgifter via en bifogad länk så att leveransen kan slutföras. När mottagaren av mejlet klickar på länken omdirigeras denne till en landningssida där personlig information såsom namn, adress och telefonnummer efterfrågas. Därefter slussas man vidare till en betalsida där man ombeds att fylla i sina kortuppgifter, detta då det nya leveransförsöket är förenat med en avgift på 25 kronor.

Phishingmejlen har sannolikt för avsikt att komma över kortuppgifter i kombination med personlig information knutet till kortet. Detta för att i nästa steg sälja vidare uppgifterna på nätet.

Rekommendationer:

  • Har du mottagit mejlet, radera det! Så länge du inte har klickat på länken är det ingen fara. Har du däremot klickat på länken och uppgivit dina kortuppgifter ska du kontakta din bank och spärra kortet!
  • Ta för vana att inte klicka på bilagor, reklam och länkar om du är osäker på avsändaren
  • Installera brandvägg och antivirusprogram – och aktivera automatiska uppdateringar för både operativsystem och programvaror
Publicerad: 2020.11.19 Senast uppdaterad: 2020.11.19

Skriv en kommentar