Folierade kassar

Stöldliga i Kalmar

Just nu får vi på Säkerhetscenter in information om stöldligor som använder sig av folierade påsar som hjälpmedel för att stjäla. Aluminiumfolie skärmar av varularmen från larmbågarna så att larmen inte aktiveras när gärningsmännen går ut ur butiken.

Gärningspersonerna som ofta är fler till antalet kommer in i butiken med vad som ser ut att vara helt vanliga påsar. Det man inte lägger märke till är att påsarna på insidan har täckts av aluminiumfolie som skärmar av varularmen från larmbågarna.

Gärningspersonerna går lugnt runt i butiken och stoppar vid tillfällen ner varor i påsarna utan att butikspersonal lägger märke till detta. I vissa fall sker detta vid provhytter, i vissa fall i en undangömd hörna i butiken. Vi har även sett att gärningspersonerna jobbar i par där den ena täcker den andre som stoppar ner varor i påsen. När de känner sig klara går de lugnt ut ur butiken utan att larmbågarna tjuter.

Det är inte lätt att se att kassarna är folierade.

Folie runt varularmet förhindrar att det aktiveras

En annan variant är att tjuven har med sig en bit aluminiumfolie in i butiken. Vid tillfälle så sluter gärningspersonen aluminiumfolie runt varularmet och tar varan under sin jacka. Även här går tjuven lugnt ut ur butiken utan att larmbågarna tjuter.

Svensk Handel rekommenderar:

  • Informera er personal
  • Var uppmärksam på personer som går runt med påsar i butiken
  • Tänk på att bra service minskar stölderna
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld

Har du också drabbats? Anmäl via appen!

Om du inte redan har appen Säkerhetscenter kan du ladda ner den. 
För iPhone / Android  – anmäl brott, ta del av varningar, information och tips.

Publicerad: 2020.10.31 Senast uppdaterad: 2020.10.31

Skriv en kommentar