Exempel på ett bluff-sms

Våg av bluff-sms kopplade till paketleveranser

Bedragarna vill komma åt kortuppgifter eller installera skadlig applikation för att stjäla information. Klicka aldrig på länkar som du är osäker på och lämna aldrig ut känsliga uppgifter, rekommenderar Svensk Handel.     

Den senaste veckan har hundratusentals sms skickats till svenska telefonabonnemang. I sms:en står det att mottagaren har ett paket att hämta ut. Utskicken började i samband med Black Friday men verkar fortsätta.

En del länkar har för avsikt att lura av dig kortuppgifter medan andra installerar en skadlig applikation som stjäl information såsom kontakter, inloggningsuppgifter och lösenord från telefonen.

Förutom leveransinformation innehåller sms:en en länk. Enligt Polisen används sedan de stulna kontakterna som måltavlor för nya meddelanden. Viruset skickas vidare till alla dina vänner och plötsligt blir du en länk i att de blir smittade.

Rekommendationer

  • Kontrollera noga vem som är avsändare. Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff.
  • Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera istället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor.
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till personer som kontaktar dig.
  • Använd aldrig bankdosan eller bank-id på uppmaning av någon annan.
  • Kontakta banken direkt om du misstänker att du drabbats av bedrägeri och polisanmäl händelsen
Nina Jelver
Publicerad: 2021.12.07 Senast uppdaterad: 2021.12.07