Varning för stölder med hjälp av folierade påsar

Just nu får vi på Säkerhetscenter in anmälningar i Stockholmsområdet där gärningspersoner använder sig av folierade påsar som hjälpmedel för att stjäla.

Det går till så att gärningspersonerna, som ofta är fler till antalet, kommer in i butiken med vad som ser ut att vara helt vanliga påsar. Det man inte lägger märke till är att påsarna på insidan har täckts av aluminiumfolie som skärmar av varularmen från larmbågarna. Gärningspersonerna går lugnt runt i butiken och stoppar vid tillfällen ner varor i påsarna utan att butikspersonal lägger märke till detta. I vissa fall sker detta vid provhytter, i vissa fall i en skymd hörna i butiken. Vi har även sett att gärningspersonerna jobbar i par där den ena täcker den andre som stoppar ner varor i påsen. När de känner sig klara går de lugnt ut ur butiken utan att larmbågarna tjuter.

Folie runt varularmet

En annan variant är att tjuven har med sig en bit aluminiumfolie in i butiken. Vid tillfälle så sluter gärningspersonen aluminiumfolie runt varularmet och tar varan under sin jacka. Även här går tjuven lugnt ut ur butiken utan att larmbågarna tjuter.

Rekommendationer

  • Informera er personal
  • Var uppmärksam på personer som går runt med påsar i butiken
  • Tänk på att bra service minskar stölderna
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld

Har du också drabbats? Anmäl via appen!

 

Jonny Forsberg
Publicerad: 2022.06.23 Senast uppdaterad: 2022.09.12