Falska 500-kronorssedlar i Kristianstad

Svensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Kristianstad gällande falska 500-kronorssedlar.

Sedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att upptäcka. I ett fall har det handlat om en gärningsperson som kommer in och vill växla den falska sedeln till mindre valörer. I andra fall vill gärningspersonen köpa något för att genom detta få växel tillbaka. Sannolikt spelar den minskade kontanthanteringen inom handeln en stor roll. I takt med att kontantbetalningar i handeln minskar blir många ovana vid att hantera sedlar. Kunskapen om hur en äkta sedel känns och ser ut kan i vissa fall vara begränsad, vilket bedragare försöker utnyttja.

Rekommendationer

  • Informera all personal som hanterar kontanter.
  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. På www.riksbank.se kan du läsa mer om säkerhetsdetaljerna.
  • Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga är skadad/saknar en del detaljer/känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller kanske kan betala med kort?
  • Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då detta kan vara förenat med risker.
  • Om du kommit i kontakt med en falsk sedel, antingen att du upptäcker och nekar köp eller har tagit emot, polisanmäl snarast. Lättast är att polisanmäla direkt i appen! 
Dan Eriksson
Publicerad: 2022.11.10 Senast uppdaterad: 2022.11.10