Se upp för fejkade Swish-betalningar

Just nu i Stockholmsområdet, se upp för fejkade Swish-betalningar.

Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfattas som en genuin Swish-betalning. Allt ser korrekt ut och säkerhetsdetaljen, i form av fyrverkerier när man trycker på skärmen, finns också på plats. Först senare, oftast vid dagsavslut upptäcker handlaren att betalning aldrig inkommit. För att förtydliga handlar det inte om att Swish-appen blivit hackad. Falska Swish-botar finns enkelt att ladda ner på diverse chattforum, och i dessa är det fritt fram att skriva in mottagare och summa. Swish är medvetna om problematiken och jobbar aktivt med att stänga ner hemsidor som sprider Swish-botar.

Rekommendation

Vid en transaktion till en privatperson får man notis om att inbetalning skett. Vid en företagstransaktion sker inte detta utan verifiering sker först vid kontroll mot företagskortet. Det blir därför svårt för medarbetaren i kassan att verkligen veta huruvida betalningen är genomförd eller inte.

Swish har tagit fram en företagsapp som gör det möjligt att få verifiering även vid transaktioner till företag. En app som de flesta storbankerna idag erbjuder. Med hjälp av appen kan man se betalningar av kunder i realtid och man kan även välja vem som ska ha behörighet att se vad.

Rekommendationen är därför att ta kontakt med din företagsbank och se vilka lösningar de har att erbjuda. Och som alltid, var uppmärksam.

Anmäl via appen och tipsa era butiksgrannar om ni drabbas!

Dan Eriksson
Publicerad: 2022.11.18 Senast uppdaterad: 2022.11.18