Döljer dyrare livsmedel i påsar avsedda för frukt och grönt

Just nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in anmälningar från livsmedelsbutiker där gärningspersoner satt i system att dölja dyrare varor genom att lägga dem i påsar avsedda för frukt och grönt.

I vissa fall tar gärningspersonen en papperspåse från fruktavdelningen som man sedan bär med sig runt i butiken och fyller med andra livsmedel tex kött. Därefter märker man upp påsen med en streckkod från ett billigt livsmedel exempelvis lök. Gärningspersonerna lägger sedan påsen bland sina andra varor i korgen och går till självscanningskassorna och scannar sina varor för att sedan lämna butiken.

Rekommendationer

  • Informera er personal och var uppmärksam.
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld eller bedrägerier.
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt.
  • Ha med fördel tydliga skyltar vid ingång samt kassalinje om att samtliga varor ska packas upp vid en eventuell avstämning och att medhavda påsar och väskor ska uppvisas. Det är alltid lättare att hänvisa till en skylt vid en kontroll.
  • Sätt med fördel upp speglar i taket vid avstämningskassan då man på så sätt har större kontroll över vad som packas upp och eventuellt lämnas kvar i vagnen/korgen.
  • Se över möjligheten att jobba med handburna datorer/Ipads vid självutcheckningen och vid snabbkassorna. Förutom att man på avstånd kan godkänna ålderskontroller ges man även möjlighet att kontrollera vilka varor som kunden faktiskt scannar in vid självutcheckningen.
  • Tipsa närliggande butiker om händelser som ni råkat ut för, enklast är att anmäla i Svensk Handels app.
Dan Eriksson
Publicerad: 2022.10.28 Senast uppdaterad: 2022.11.14