Hoppa till innehåll

Att säga upp ett lokalhyresavtal kan vara krångligt. Det är bland annat viktigt att formulera sig på rätt sätt, att den skickas till rätt mottagare och att uppsägningen sker i rätt tid.

galleria-liza.jpg
Liza Zetterberg, jurist på Svensk Handel Juridik

Liza Zetterberg är jurist på Svensk Handel Juridik. Liza har tidigare arbetat som domare och är numera bland annat specialiserad inom fastighetsrätt med fokus på kommersiell hyresrätt. Här presenterar hon viktiga saker att ha i åtanke när det är dags att säga upp hyresavtal för villkorsändring:

  • Hyreskostnader utgör för det mesta en väldigt stor del av en affärsidkares totala kostnader. Det är därför viktigt att hyresvillkoren är marknadsmässiga och anpassade till ens verksamhet.

  • Vill man som hyresgäst ändra sina hyresvillkor eller flytta från sin lokal måste som huvudregel uppsägning ske. Uppsägningen måste uppfylla specifika strikta formkrav och måste delges på rätt sätt för att vara giltig.

  • Om uppsägningen är felaktig eller inte skickas i rätt tid blir följden att hyresavtalet förlängs på oförändrade villkor. Detta kan såklart vara förödande om hyresgästen är i behov av ändrade villkor eller ännu värre om hyresgästen tänkt flytta ut.

  • Uppsägningsförfarandet är snårigt och det händer tyvärr ofta att vi får samtal från uppgivna hyresgäster som skickat en ogiltig uppsägning. Ta därför gärna tiden att slå oss en signal innan det är dags att säga upp hyresavtalet. Vi på Svensk Handel Juridik står till förfogande och hjälper er igenom hela processen. Vi bevakar uppsägningen hela vägen från delgivning till förlängning eller upphörande och kan även bistå om det blir medling i hyresnämnden.

  • Självklart kan även hyresvärden säga upp ett hyresavtal. Skulle det hända så hjälper vi er genom att tillvarata er rätt genom att bl.a. kontrollera att formkraven är uppfyllda och att uppsägningen hänskjuts till hyresnämnden.

Svensk Handel Juridik har fler expertområden än bara hyresrätt. Dagligen bistår våra jurister handlare i frågor som rör bland annat tvister, företagsöverlåtelser, GDPR/personuppgiftsfrågor och allmän bolagsrätt. Är du medlem i Svensk Handel kan du även ta del av juridisk rådgivning till ett förmånligt medlemspris!

Dags att säga upp ditt lokalhyresavtal för villkorsändring

Det är många hyresavtal som ska sägas upp för villkorsändring före den 30 september 2023, det vill säga de avtal som löper ut den 30 juni 2024. Att säga upp ett lokalhyresavtal kan vara krångligt. Det är viktigt att formulera sig på rätt sätt, att mottagaren är rätt och uppsägningen måste ske i rätt tid.

Vi hjälper dig att göra detta på rätt sätt och vi ger också information om hur du ska agera när du fått en uppsägning från din hyresvärd. Vi erbjuder rådgivning i hyresärenden till ett förmånligt pris för Svensk Handels medlemmar. Kontakta oss gärna vid frågor och för prisuppgifter.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.