Hoppa till innehåll

Handeln utgör en bärande del av samhällsekonomin, arbetsmarknaden och av människors vardag. Genom handelns utveckling växer goda samhällen fram – och samhällsutmaningar kan hanteras. Svensk Handel arbetar för att synliggöra handelns innovationskraft och betydande bidrag till samhällets utveckling.

600-000.jpg

Visste du att handeln är en av näringslivets största arbetsgivare? Drygt var tionde person som går till jobbet gör det inom handeln. Totalt sysselsätter den svenska handeln cirka 600 000 personer. Att handeln får förutsättningar att anställa fler är viktigt för hela samhället.

2.jpg

För många är handeln det första mötet med arbetslivet. Var femte ungdom som har ett jobb att gå till arbetar inom handeln, vilket gör handeln till den största arbetsgivaren för unga. Med sänkta trösklar in på arbetsmarknaden för unga kan fler jobb skapas.

3.jpg

Handelns betydelse för det lokala samhället är stor . I 21 av landets kommuner är handeln till och med den största arbetsgivaren. En kommun som sticker ut är gränshandelskommunen Strömstad, där var fjärde person arbetar inom handeln. Vi vill ge fler företag möjlighet att växa och utveckla sin verksamhet.

4.jpg

Handelns betydande roll som arbetsgivare innebär också att branschens  bidrag till skatteintäkterna är stort. Hela 317 miljarder kronor bidrar handelns företag och medarbetare med, de pengarna går till att stärka Sveriges gemensamma välfärd.

Småföretagens bidrag ska inte underskattas. Utöver att skapa jobb i Sveriges 290 kommuner bidrar småföretagen i handeln med drygt 137 miljarder kronor i skatteintäkter. Småföretagen är ofta en viktig del av en kommuns hjärta och det är viktigt att stötta dem!

5.jpg

E-handeln har vuxit explosionsartat under de senaste åren. E-handeln är idag en naturlig del av den svenska handeln och omsatte 113 miljarder kronor under 2022. Svensk Handel arbetar  för  en växande e-handel där svenska  företag ska kunna konkurrera på lika villkor som sina globala konkurrenter.

6.jpg

Handel + turism = sant! Att människor väljer att turista i Sverige är av central betydelse för handelns företag. Undersökningar visar att utländska turister lägger nästan halva  reskassan i handeln. Svensk Handel är en del av Svensk Turism AB, som samlar den svenska besöksnäringen och vars mål är att belysa Sveriges som ett turistmål i världsklass.

Handeln är en framtidsbransch och entreprenörskraften är stark. Svensk Handel driver på för att handelns företag får rätt förutsättningar att verka, växa och anställa.

En livskraftig handel gynnar hela samhället.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.