Hoppa till innehåll

Ny lagstiftning, ny teknik och nya krav från konsumenter förändrar textil- och modebranschen i grunden – och sätter hållbarhet i fokus. Kompetensutvecklingsprojektet Re:skills Textile & Fashion, som initierats av Science Park Borås och Nordiska Textilakademin ska hjälpa företag och individer att hitta vägar framåt – och säkra viktig framtidskompetens genom kostnadsfria kurser.

6e00685528c24b5abacaae885b5b8301.jpg

En sammanställning av en mängd trendspaningar som Re:skills Textile & Fashion gjort visar att digitalisering, globalisering, automatisering och inte minst ett starkare fokus på hållbar konsumtion är megatrender som påverkar branschens förutsättningar. I fokus står klimatet som gör en grön omställning brådskande. 

Konsumenternas krav på hållbarhet kräver en annan kunskap och medvetenhet, och rådgivning och dialog med pålästa kunder antas ta över den traditionella säljrollen. I digitaliseringens och hållbarhetsfokusets spår tros nya yrkesroller växa fram, men trendspaningar vittnar framför allt om vikten av att toppa redan befintliga yrkesroller med framtidskompetenser. 

– Det sker ett stort skifte inom textil- och modebranschen och Re:skills kostnadsfria kurser är en stor och viktig utbildningssatsning som ger en fantastisk möjlighet för alla som jobbar inom branschen att rusta både de anställda och företagen för att fortsätta verka i framtidens handel, säger Jessica Korondy Ring, näringspolitisk expert, Svensk Handel.
Kompetensutveckling för att framtidssäkra textilbranschen

Att textil-och modebranschen står inför omfattande utmaningar råder det ingen tvekan om. Men det står också klart att branschen ser positivt på framtiden och har ett stort rekryteringsbehov. Det gäller både inom tillverkningen, där antalet arbetstillfällen spås öka när företag alltmer överväger att flytta hem sin produktion, och inom handeln – där nya kompetenser kommer att efterfrågas. Elin Peterson projektledare på Nordiska Textilakademin och Re:skills Textile & Fashion understryker att kontinuerlig kompetensutveckling är det bästa sättet för företag och individer att framtidssäkra sin verksamhet. 

– Re:skills Textile & Fashion, med yrkeshögskolan Nordiska Textilakademin som utbildningsleverantör och Svenska ESF-rådet som finansiär, erbjuder individer och företag kostnadsfri kompetenshöjning för framtiden där cirkulära affärer och hållbara produkter är i fokus. Vår ambition är att underlätta textilindustrins nödvändiga omställning mot en mer hållbar konsumtion – med målet att skapa nya arbetstillfällen för både produktion och framtidens handelsanställda, säger Elin Petersson och tillägger:

– Passa på att gå de kostnadsfria kurserna nu i höst, vid årsskiftet avslutas projektet, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.