Hoppa till innehåll

Många småföretagare saknar ekonomisk trygghet

Har du inte hunnit tänka på ditt pensionssparande på ett tag så är du långt ifrån unik – fokus på nuet och ens egen verksamhet tar ofta all tid. Men det finns enkla sätt att få ekonomisk trygghet såväl under som efter arbetslivet.

12410e0bd8834b01b0407dfd8cc17c0d.jpg

En vanlig anledning till att många småföretagare inte sparar till pensionen är att det verkar vara krångligt – eller att man helt enkelt inte vet om att det behövs. Det sätter företagaren i en sämre sits eftersom det innebär att den ekonomiska tryggheten blir avsevärt sämre, både nu och den dagen man vill gå i pension. Med hjälp av vår förmånspartner SH Pension går vi igenom vad som kan vara klokt att tänka på när det kommer till pensionen – och hur du får bra hjälp.

Lön och hur länge du arbetar påverkar pensionen

Många företagare tar inte ut en marknadsmässig lön, men tänk på att den allmänna pensionen, alltså den som betalas av staten, baseras på din lön. Taket för maximal inbetalning till den allmänna pensionen går vid en årslön på 572 600, vilket motsvarar en lön på 47 717 kronor före skatt. Men även antal år i arbete spelar roll. Den som studerat länge behöver alltså en högre lön än den som kommer ut på arbetsmarknaden tidigt.

Varför tjänstepension spelar roll

Utöver den allmänna pensionen så kommer din ersättning efter arbetslivet att grundas på hur mycket du har i tjänstepension. Många anställda får tjänstepension inbetalt av sin arbetsgivare men du som företagare behöver själv göra en avsättning. Det är lätt att glömma bort, eller prioritera ned i tron om att det inte behövs, men tjänstepensionen kan komma att stå för så mycket som hälften av det du har att leva på efter pensionen. Det handlar helt enkelt om summor som är väldigt svåra att spara till på annat sätt. Ett sparande till tjänstepensionen kan också göra det möjligt att trappa ned tidigare för den som vill eller behöver.

Ett tips är att kika på minpension.se där kan du få en prognos över din inkomst som pensionär. Tänk på att det är just en uppskattning och att den går att påverka, exempelvis med ökad avsättning till tjänstepensionen.

Hur mycket ska jag spara?

Hur mycket du ska sätta av till tjänstepensionen beror på din ålder och dina ekonomiska förutsättningar. Det viktigaste är att du börjar spara överhuvudtaget för att få en grund på plats, men så snart räkenskaperna tillåter är det viktigt att du prioriterar dig själv eftersom det spelar stor roll för vad du har kvar att leva på efter pensionen. Som företagare är det vanligt att ta ut en lägre lön än om man vore anställd vilket innebär att det behövs en större procentuell avsättning för att få en marknadsmässig pension. Du kan själv kan testa vad ett månadssparande kan ge i pensionskalkylatorn men ett riktmärke är att försöka hamna runt 15–20% av lönen före skatt.

Tänk på att tjänstepension är ett förmånligt sätt att spara eftersom det är avdragsgillt för företaget med upp till hela 35% om du är anställd i ditt eget aktiebolag.

Påverkar mer än bara framtiden

En tjänstepensionslösning handlar inte bara om pengarna du ska leva på i framtiden, det är ett helt paket som ger dig trygghet här och nu om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. En sjukförsäkring ger dig exempelvis ekonomisk ersättning om du blir långvarigt sjuk och med en sjukvårdsförsäkring kan du minska sjukfrånvaron eftersom den ger rätt till snabbare vård. Detta är en naturlig del av en tjänstepensionsrådgivning, men vill du läsa mer om vad de olika trygghetsförsäkringarna innebär kan du göra det här.

Olika sätt att spara till tjänstepensionen

Har du mycket att göra kan det vara skönt att veta att det går att skaffa sig trygghet utan att du behöver lägga tid på det själv. Beroende på hur mycket du vill engagera dig och hur mycket tid du har kan du alltså välja om du vill vara aktiv med dina placeringar eller om du vill överlåta det till pensionsförvaltaren. Även vilken risk du är beredd att ta påverkar val av förvaltningsform, det är dina specifika förutsättningar och behov som avgör och det omhändertas i en rådgivning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.