Hoppa till innehåll

Tycker du att det verkar krångligt med tjänstepension, vem man ska lyssna på och vad det innebär att få pensionsrådgivning? Vår förmånspartner SH Pension hjälper till att svara på era frågor om pensionsrådgivning och varför det är så viktigt.

e7c478a7e831448b9e7caed41e9883e9.jpg
Han-Chul Lee, rådgivare på SH Pension

Vi har pratat med Han-Chul Lee på SH Pension om hur ett rådgivningsmöte går till, samt hur det kan minska din pensionsångest samtidigt som det ger dig bättre koll på läget.

Som medlemsförmån i Svensk Handel ingår det ju en kostnadsfri rådgivning, vad kan jag vänta mig att få ut av det?

- Det här med pension och risker är ju något som många inte går runt och tänker på dagligen, man har ofta fullt fokus på annat och orkar kanske inte riktigt tänka på vad som skulle kunna hända. Det blir lätt ett dåligt samvete och många bygger upp en bild av att det skulle vara mycket krångligare än det faktiskt är. Men i ett rådgivningsmöte så kommer du få klarhet i vad de olika delarna innebär och hur din ekonomiska trygghet ser ut, och vad du kan göra för att påverka din situation.

Den vanligaste feedbacken jag får efter ett rådgivningsmöte är att det faktiskt inte var speciellt krångligt, och att man har bättre koll nu – så det tycker jag du kan förvänta dig av ett möte.

Vad gör man vid själva mötet? 

- Ett rådgivningsmöte brukar ta ungefär en timme och då gör vi en helhetsgenomgång av din tjänstepension. Vi kommer alltså att kika bakåt i tiden vad tidigare arbetsgivare kan ha satt av och om de valen som gjordes då passar dig nu och framöver. Vi går också igenom hur det ser ut idag, vilken trygghet du har vid sjukdom och olycka, och hur du önskar att det ser ut dagen du går i pension. Som företagare har man ju faktiskt extra stor chans att påverka sitt utfall eftersom det är man själv som bestämmer över löneuttag och avsättning till tjänstepensionen.

- Vi brukar också kika på och jämföra med hur det kan se ut om man inte har lagt upp en tjänstepension och de flesta får sig faktiskt en tankeställare då. Som pensionssystemet ser ut idag kommer nämligen inte den allmänna pensionen att vara tillräcklig och tjänstepension blir därför en allt viktigare del.

Vem får jag prata med vid ett rådgivningsmöte? 

- Du får prata med mig eller någon av mina rådgivningskollegor, vi är alla licensierade vilket innebär att vi har tillstånd att ge personliga råd som är anpassade för just dig.

Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få?

- Vanligaste frågorna brukar handla om hur mycket man bör sätta av och vad som är fördelaktigast: utdelning eller avsättning till tjänstepension. Många säger också att de kan väldigt lite om tjänstepension och känner sig lite vilsna där. En del är nystartade och har inte alls funderat över tjänstepensionen eller visste att man behövde ha en.

Vilka är de vanligaste råden du brukar ge till de handlare som äger och jobbar i sitt eget företag?

- Till skillnad från många anställda som kanske har tjänstepension från sin arbetsgivare behöver man som ägare ta eget ansvar för att sätta upp ett sparande, den kommer nämligen stå för en stor del av ens totala pension. Fundera alltså inte bara på utdelning utan se det som ett komplement. Man ska heller inte se på sitt bolag som en pensionsförsäkring, även om det går bra idag så är det ingen garanti för framtiden. Däremot kan man spara mer när det går bra för att ta höjd för att det eventuellt kan gå sämre vid ett senare tillfälle.

Hur vet jag att råden jag får verkligen gynnar mig och mitt företag?

- Bra fråga! Det är viktigt att veta att den som ger råden inte själv tjänar något på att du väljer en specifik lösning. Den frågan kan du alltid ställa om någon kontaktar dig och vill erbjuda rådgivning. Det som är bra att känna till med oss på SH Pension är att vi är kundägda, det finns alltså inga aktieägare som väntar på vinst utan allt överskott går tillbaka till de som sparar hos oss. Dessutom är det ingen som har rörliga löner eller provisioner, vi som rådgivare tjänar alltså inget på att rekommendera dig ett särskilt sparalternativ, utan råden du får är uteslutande med ditt bästa i åtanke.

Om vi vid en genomgång av din pension ser att vi inte kan förbättra det du har så kommer vi heller inte föreslå att du flyttar något av ditt sparande till oss – det kan vara skönt att veta.  

Slutligen Han-Chul – vilket är ditt bästa tips för en bättre pension?

- Erbjuds du rådgivning så ta gärna den chansen, många bolag tar extra betalt för det.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.