Brexit: En gata i Storbritannien

Brexit: Övergångsperiodens slut närmar sig med stormsteg

Den 31 december är brexits övergångsperiod till ända och Storbritannien omfattas inte längre av EUs lagar och regler. Så här förbereder du ditt företag.

Redan sista januari 2020 lämnade Storbritannien EU. Trots att Storbritannien tekniskt sett inte tillhört EU sedan årsskiftet så har många regler, rättigheter och skyldigheter fortsatt gälla då EU och Storbritannien kommit överens om en övergångsperiod på ett år.

Nu börjar vi dock närma oss slutet även på denna period och det kommer innebära att Storbritannien inte längre har samma lagar och regler att förhålla sig till.

Handeln med Storbritannien kommer att försämras

Det är fortfarande inte helt klart vad som kommer gälla mellan EU och Storbritannien då förhandlingarna fortfarande pågår. Vi kan däremot konstatera att företagsklimatet och möjligheten till handel med varor och tjänster kommer att försämras avsevärt. Det kommer också bli dyrare och svårare att förflytta personal.

Inom EU har vi så kallade harmoniserade regler för att förenkla handel på inre marknaden, det vill säga med andra stater och företag inom EU. I och med att Storbritannien valt att lämna unionen kommer handeln bli krångligare.

3 saker du kan göra redan nu

Svensk Handel vill därför uppmana alla handelsföretag att förbereda sig inför kommande läge.

Det här kan ditt företag agera på redan nu:

  1. Se över leveranskedjorna och kolla av hur dina varuflöden kommer att påverkas
  2. Se över din personal och undersök huruvida förändringar kommer behöva göras
  3. Uppdatera dina avtal.

Vi hjälper dig

Du som är medlem i Svensk Handel kan ringa in till oss och få svar på dina frågor. 

Sofia Stigmar
Publicerad: 2020.09.28 Senast uppdaterad: 2020.09.28 Kategorier: Brexit-Nyheter, Brexit

Skriv en kommentar