Hoppa till innehåll

Så anpassar du din verksamhet till den nya UTP-lagen – vägledning för dig som medlem.

butiksbitrade-dagligvaruhandel.jpg

Sedan den 1 november 2021 gäller den nya UTP-lagen. För dig som är köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter har Svensk Handel tagit fram en vägledning som ska underlätta vid kontakt med leverantörer.

Du som är aktör inom jordbruks- och livsmedelskedjan och som köper jordbruks- och livsmedelsprodukter, exempelvis som grossist, dagligvaruhandlare eller kioskägare omfattas av den nya lagen om förbud mot otillbörliga affärsmetoder, den så kallade UTP-lagen.

Svensk Handel har tillsammans med Svensk Handel Juridik tagit fram en vägledning och en kort sammanfattning av lagen. Arbetet har skett i nära samarbete med representanter från medlemsföretag.

Vägledningen ger svar på:
  • När UTP-lagen ska tillämpas.

  • Vad ”otillbörliga handelsmetoder” egentligen innebär.

  • Hur ett tillsynsärende kan gå till och vilka verktyg tillsynsmyndighetens har.

För medlemmar

Om du loggar in kan du som medlem här ladda ner vår vägledningen och checklista.

Fortsätt genom att logga in eller bli medlem:


Vägledning från Konkurrensverket

Svensk Handel tipsar dig som handlare att även ta del av Konkurrensverkets vägledning i UTP-frågan.

Information från Konkurrensverket

Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet avseende UTP/LOH har efter att Svensk Handel publicerat sin vägledning kommit med ett antal ställningstaganden och förtydliganden. Information om detta finns på Konkurrensverkets hemsida. Svensk Handels vägledning är därför i vissa avseenden daterad och vägledningen måste därför läsas tillsammans med den information som finns hos Konkurrensverket, se Otillbörliga handelsmetoder | Konkurrensverket.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.