Hoppa till innehåll

Framtidstron inom handeln faller för sjunde månaden i rad

Den svenska handeln går igenom prövande tider med chockartade elpriser och oro för hyreshöjningar. Svensk Handels Handelsbarometer för oktober månad visar att pessimismen bland svenska handlare ökar jämfört med föregående månad.

a1493492f3a847aeb890955c30d286f0.jpg

Framtidsindikatorerna visar på en nedgång inom såväl detaljhandeln, partihandeln samt e-handeln och man befinner sig en bra bit från indexvärdet 100, vilket indikerar en neutral nivå.

Butikshandeln, som omfattar dagligvaruhandel samt sällanköpshandel, står för det största tappet. Med en minskning på 6,4 enheter landar indikatorvärdet på 73,7.
I oktober 2021 var indikatorvärdet 104,9, vilket innebär ett tapp på drygt 30 enheter på bara ett år.

Butikshandeln dras nu inte bara med faktumet att konsumenterna håller hårdare i plånboken, utan också med skenande elkostnader och en oro för att hyreshöjningar på 10 procent ska drivas igenom. Vi kan tyvärr inte säga att vi är särskilt överraskade över månadens siffror, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Partihandlare tror på sämre tider

Pessimismen blir även mer påtaglig inom partihandeln till följd av bland annat ökade priser i produktions- och importledet. Ett tapp på 2,6 enheter innebär att oktober månads indikatorvärde blir 76,7. Aldrig tidigare har framtidsindikatorn varit så låg inom partihandeln sedan den inkluderades i Handelsbarometern.

Utmaningarna för partihandeln, som vi påtalat under en längre tid, blir nu allt påtagligare för aktörer inom branschen. Vi hoppas att den nya regeringen går från ord till handling och snabbt implementerar insatser som mildrar de höga elkostnaderna som slår hårt även mot partihandeln, säger Sofia Larsen.
Trots viktiga högtider ser e-handeln negativt på framtiden

Inom kort äger två för handeln viktiga högtider rum. Black Friday och julhandeln. Vanligtvis brukar dessa innebära ett uppsving i försäljning för såväl fysisk som digital handel. I år verkar dock denna optimism lysa med sin frånvaro. E-handeln backar med 6,2 enheter vilket innebär att framtidsindikatorn för oktober är 80,3.

–Liksom i andra branscher ser vi nu att kundernas mer försiktiga köpbeteende slår hårt även mot e-handeln. För e-handeln påverkar dessutom den större, och mer normala, konkurrensen från fysiska butiker i år. En majoritet av e-handlarna tror på en försämring kommande tre månader, vilket innebär att de tuffa tiderna tyvärr ser ut att fortsätta, säger Sofia Larsen.

Svensk Handels framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna. Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.