Hoppa till innehåll

Framtidsförväntningarna inom handeln når nytt årslägsta

Svenska handlare förbereder sig på tuffa höst- och vintermånader med anledning av hög inflation och stigande räntor. Svensk Handels Handelsbarometer för september månad visar att pessimistiska vindar fortsätter att blåsa inom den svenska handeln.

20b5d56504d642daa8858227bb35676c.jpg

För sjätte månaden i rad har framtidsindikatorerna inom detalj-, parti och e-handeln befunnit sig under 100, vilket signalerar en pessimistisk framtidstro.

Partihandeln dyker med 7,9 enheter och indikatorvärdet landar denna månad på 79,4. I september 2021 var motsvarande indikatorvärde 109,6. Indikatorvärdet har alltså minskat med drygt 30 enheter på ett år.

- Partihandeln ser pessimistiskt på branschens försäljning, möjligheterna att anställa samt lönsamheten. Ökade import-, frakt-, produktions- och energipriser i kombination med en vikande efterfrågan skapar stora problem för partihandeln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Pessimismen har även ökat inom butikshandeln. Ett tapp på 5,7 enheter innebär att Framtidsindikatorn landar på 80,0. För första gången i år är detta ett lägre värde än motsvarande månad under pandemiåret 2020.

- Nu ser vi på allvar att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Handlarna är pessimistiska när det gäller butikshandeln i stort, men också när det gäller sina egna butiker. Dessutom kommer gårdagens räntebesked från Riksbanken ytterligare att försvaga konsumenternas köpkraft, säger Sofia Larsen.

E-handeln var en bransch som präglades av optimism under pandemiåren och uppnådde rekordsiffror i Handelsbarometern. Nu är läget annorlunda. Ett tapp på 1,9 enheter innebär att månadens Framtidsindikator landar på 86,5.

- Konsumenterna prioriterar hårdare och samtidigt handlar fler än tidigare i fysiska butiker. Det innebär en extra utmaning för e-handeln. Vi ser att hushållens totala konsumtion nu kommer att bromsa in ytterligare, vilket i sin tur får negativa konsekvenser när det gäller möjligheten för handeln att anställa och i förlängningen till att jobb går förlorade. Därför tror vi att bland annat ett tillfälligt slopat amorteringskrav är nödvändigt för att konsumtionsutrymmet inte ska sjunka till botten, avslutar Sofia Larsen.

Svensk Handels framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna. Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.