Varningar mars

Under mars månad har vi på Säkerhetscenter gått ut med 8 varningar i appen. Det har rört sig om stölder, hot och våld i butik samt bedrägerier. När det gäller stölder har det framförallt handlat om kaffe och kött i kvantiteter som inte kan anses vara för eget bruk. 

Ligorna är sannolikt organiserade och det finns anledning att anta att stöldgodset säljs vidare till annan butik. Just kött och kaffe är jämte godis, i synnerhet choklad, det som oftast stjäls inom dagligvaruhandeln. Kanske något att tänka på när man planerar säkerhet och övervakning av sin butik.

På bedrägerisidan har vi återigen varnat för VD-bedrägerier och phishing-mejl. Avsändaren har i majoriteten av fallen förfalskat visningsnamnet, alltså den adress mottagaren uppfattar som avsändare och i mejlet utger sig bedragaren för att vara en högt uppsatt chef inom företaget som vill få igenom brådskade överföringar till utländska konton. I de senaste fallen har det även bifogats en relativt trovärdig faktura i ett kapat företags namn.

För någon månad sedan fick vi in anmälningar som rörde falska återköp. De visade sig att bedragare letade efter kvarglömda och bortkastade kvitton i anslutning till kassalinjen. Därefter gick man in i butiken och plockade på sig ”matchande varor” för att slutligen returnera dessa i återköpsdisken. Under mars månad har detta förfarande vidareutvecklats då handlare anmält att gärningspersoner nu börjat strunta i att leta efter kvitto. De anmälningar vi fått in visar att personerna helt enkelt går in i butiken, plockar på sig de varor denna vill ha för att därefter bege sig till kassan. Väl där uppger personen att han vill returnera varorna men dessvärre kastat sitt kvitto. I de flesta fall nekas då retur varpå gärningspersonen tackar för sig, tar med sig varorna och lämnar butiken.

Majoriteten av de varningar vi på Säkerhetscenter går ut med i appen når samtliga användare, oavsett om man är medlem i Svensk Handel eller ej. För att ta del av samtliga varningar behöver man dock ange sitt medlemsnummer under "min profil"

Mer information samt fullständig lista över våra varningar finns i appen eller i länken nedan.

Publicerad: 2019.04.10 Senast uppdaterad: 2019.04.10

Skriv en kommentar