Nytt på Varningslistan

Under januari månad polisanmäldes cirka 600 fakturabedrägerier. Det är många anmälningar om man jämför med de knappa 300 brott som anmäldes under december.

I 35 procent av fallen blev målsägande kontaktad av det bedrägliga företaget innan utskicket skedde. Detta betyder samtidigt att det i nästan två av tre fall skickades ut bluffakturor utan någon som helst tidigare kontakt.

Under januari månad har Varningslistan publicerat tre nya företag: Adsearch, som säger sig erbjuda sökoptimering på nätet, Nordic Domains som sysslar med domänregistreringar till överpriser, samt McKinsey & Company  (kapat namn) som utvecklat det klassiska VD-bedrägerier till att även innefatta bifogad faktura. Samtliga företag har blivit rödlistade.

I övrigt har vi haft ett högt inflöde, 37 procent av klagomålen, rörande framförallt Finans och Jurist Inkasso som publicerades på Varningslistan i december. Företaget har som affärsidé att skicka ut falska inkassokrav utan tidigare avtal eller kontakt. Även Företagsadministration, som bedriver vilseledande försäljning av förbrukningsmaterial och webinfo, skickar fakturor utan beställningsunderlag och som dessutom varit aktuella på varningslistan ända sedan 2016, fortsätter att dra på sig en stor andel klagomål.

Publicerad: 2019.02.19 Senast uppdaterad: 2019.02.19

Skriv en kommentar