Säkerhetsnytt juni

Förebyggande tips mot identitets- och bolagskapningar

Så undviker du id- och bolagskapningar

Bedrägerier och bolagskapningar är ett växande problem. Men det finns bra tips därute på hur du som företagare och privatperson kan skydda dig, eller i vart fall minimera risken och skadan ifall du drabbas. Här har vi samlat lite tips och användbara länkar.

Varningar under maj

Varningar under maj

Under maj månad har vi gått ut med sex varningar i appen där många har kretsat kring stölder och bedrägerier av olika slag.  Vi har bland annat varnat för en ökad aktivitet hos utländska stöldligor som framförallt riktar in sig på smink, mobiltelefoner, hörlurar och apoteksprodukter.

Nytt på Varningslistan

Nytt på Varningslistan

Under maj månad anmäldes det 635 fakturabedrägerier till polisen vilket är en ökning med 27 procent jämfört med föregående månad. I närmare 70 procent av fallen har målsägande inte haft någon som helst kontakt med det bedrägliga företaget innan utskicket sker. Under maj månad har vi publicerat tre nya företag på Varningslistan: EXPERTBEMANNING, WPTR och WOIP.

Brottsutvecklingen maj

Brottsutvecklingen maj

Vi på Säkerhetscenter följer den officiella brottsstatistiken löpande för de brott som drabbar handeln. Det gäller då framförallt stöld, inbrott, rån och bedrägerier. Statistiken gällande antalet anmälda inbrott och rån speglar utsattheten i stort då brotten oftast anmäls till polisen. Värre är det för bedrägeri- och stöldbrottsligheten då mörkertalet är otroligt stort. Vi kommer trots detta att följa anmälningsinflödet och kommentera siffrorna när så är aktuellt.