Nytt på Varningslistan

Under maj månad anmäldes det 635 fakturabedrägerier till polisen vilket är en ökning med 27 procent jämfört med föregående månad. I närmare 70 procent av fallen har målsägande inte haft någon som helst kontakt med det bedrägliga företaget innan utskicket sker. Under maj månad har vi publicerat tre nya företag på Varningslistan: EXPERTBEMANNING, WPTR och WOIP.

EXPERTBEMANNING har som affärsidé att skicka ut fakturor gällande rekryteringsuppdrag. Enligt fakturan har företaget beställt annonsplats, bannerplats och företagspresentation som nu ska betalas, något som i vanlig ordning inte stämmer. Företaget och bolagsmännen bakom EXPERTBEMANNING har kopplingar till DAGENS KLIMAT och AFFÄRSFAKTA som sedan tidigare finns publicerade på varningslistan.

De övriga två bolagen, WPTR och WOIP, som publicerats under maj månad påminner lite om varandra. WPTR skickar ut en blankett för Patentregistrering utomlands. Genom att skriva under och maila tillbaka så har man godkänt erbjudandet och samtidigt accepterat en avgift på närmare 20 000 kronor. WOIT kräver däremot ingen underskrift utan de skickar istället ut ett erbjudande som ser ut som en faktura, även här för patentregistrering.

Företagen använder samma tillvägagångssätt som vi sett tidigare hos bland annat IPOS och TPR som sedan ligger på varningslistan. Företagen finns även med på den lista som EUIPO (europeiska unionens immaterialrättsmyndighet) tillhandahåller gällande företag som skickar ut vilseledande fakturor gällande framförallt registreringar av olika slag.

Hela listan hittar ni via länken här >>

Flest klagomål

Det företag som drog på sig flest klagomål under maj var Arena Office Store som skickar ut erbjudanden som kan uppfattas som fakturor. På plats nummer två kom EXPERTBEMANNING som beskrevs tidigare. På tredjeplats kom Adsearch där klagomålen bland annat består i att företagare anser sig vilseledda då den tjänst som utlovats inte motsvarar det som faktureras. 

Publicerad: 2019.06.12 Senast uppdaterad: 2019.06.12

Skriv en kommentar